Musa: Blago povećanje oboljelih od COVID-19; Čerkez: Stigli testovi za otkrivanje virusa majmunskih boginja

.
U proteklih sedam dana u Federaciji BiH registrirano je 372 novooboljela od COVID-19, prijavljeno je 38 slučajeva hospitalizacija i jedan smrtni slučaj, kazao je doc. dr. Sanjin Musa, glavni epidemiolog, nakon današnje redovne sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Nakon zatišja, registrirano je blago povećanje broja novooboljelih. Ta brojka zapravo reflektira situacija u Evropi gdje se od sredine šestog mjeseca bilježi porast broja oboljelih. To je pokrenuto pojavom podlinija omikron varijante tako da su sada, osim dominantnog BA.2, zastupljeni i BA.4 i BA.5. Ove podlinije i dalje pokazuju imunološki odmak, odnosno bijeg od postojeće zaštite, bilo da je riječ o zaštiti stvorenoj nakon vakcinacije ili preležane bolesti. Otkriveno je da obolijevaju i osobe koje su bile inficirane BA.1 podlinijom omikrona, koja je bila prisutna u januaru 2022. godine – naveo je Musa.

Potpuno vakcinisanih 30 posto

Kada je riječ o vakcinaciji protiv COVID-19, Musa je dodao da je do sada na području Federacije BiH postignut obuhvat od 30 posto potpuno vakcinisanih.

Naravno treba uzeti u obzir da se ta brojka odnosi na vakcine koje smo distibuirali i da treba uzeti u obzir i druge faktore. Prema našim studijama taj obuhvat se kreće i do 50 posto. Trećom dozom vakcinisano je sedam posto građana, dok je četvrtu dozu primilo 50-ak ljudi kazao je Musa.

Prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva, naveo je kako 27 zemalja Evropske unije bilježi rast broja oboljelih koji iznosi oko 40 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Povećana je smrtnost za 2,1 posto. U 88,1 posto slučajeva radi se o osobama iznad 65 godina starosti. Ono što je važno pomenuti jeste da se omikron podvarijanta brzo širi, ali su kliničke slike relativno blage. U skladu s tim odlučili smo da mjere koje postoje, a prvenstveno se odnose na zdravstveni sektor, budu produžene za narednih 60 dana, s tim da ćemo pratiti situaciju na terenu. Postojeće mjere usklađene su sa svim međunarodnim, odnosno onim mjerama koje su na snazi unutar Evropske unije. Ne bi trebalo širiti paniku. Dovoljno je da se svi odgovorno ponašaju prema sebi i drugima. Oni koji su imunokopromitirani preporuka je da prime četvrtu vakcinu – istakao je Čerkez.

Na Kriznom štabu bilo je riječi i o majmunskim boginjama. Čerkez je istakao kako do sada nije evidentiran nijedan slučaj obolijevanja.

S obzirom da se povremeno pominju informacije o spremnosti zdravstvenog sistema, želim biti vrlo jasan da od prvog slučaja otkrivanja virusa u Evropi, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH krenuli su u aktivnosti kako bismo bili potpuno spremni i za tu bolest. Odmah smo detektovali da možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) dogovorili smo nabavku testova, pa možemo reći da ih u ovom trenutku već imamo, a naredne sedmice kreće distribucija prema svim relevantnim laboratorijama koje mogu vršiti tu dijagnostiku. Također smo sa WHO dogovorili da, ukoliko bude potrebe, potvrđivanje testova bude rađeno u Amsterdamu - naglasio je Čerkez.

U ranijoj izjavi za Faktor, Čerkez je kazao kako je stiglo oko 2.000 testova sa posebnim prajmerima za otkrivanje virusa majmunskih boginja.

Koliko je propalo vakcina

Glavni federali epidemiolog otkrio je da Federalni zavod trenutno ima oko 420.000 vakcina, a da je do sada propalo (istekao rok trajanja) za oko 500.000 doza te da će sve biti uništene u skladu sa zakonskom procedurom.

Čerkez je naglasio kako je bespotrebno dizati afere tamo gdje ih nema.

Cijela Evropa uništava vakcine. Svi su ih nabavili jer su željeli da ih imaju za svoje stanovništvo. Pojedine zemlje nabavile su po četiri vakcine za svakog stanovnika. Sada te zemlje pokušavaju sa farmaceutskom industrijom dogovoriti da se ostatak kupljenih vakcina ne isporuči jer će većina biti uništena. Mi smo dobijali neke vakcine i sa kraćim rokom trajanja, s obzirom da su bile donirane. Mislim da taj proces teče kao i sa svim vakcinama, jer su se određene količine uvijek uništavale. Ono što je važno napomunuti jeste da stanovništvo ima dovoljan broj vakcina i da je Pfizer produžio rok trajanja svojim vakcinama za 12 mjeseci, što nam daje sigurnost – istakao je Čerkez.

 

Foto:Faktor.ba