Mušić i SDA ugrozili najveću poslijeratnu investiciju u BiH!?

Svi su uradili svoj dio posla, čeka se da Mušić zakaže sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Potpisivanje ugovora i početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla trenutno ovise o jednom čovjeku - predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću (SDA), koji svojim neradom dovodi u pitanje realizaciju projekta.

Istječe vrijeme

Mušić je, naime, odgovoran za zakazivanje sjednica ovog doma koji, nakon što su Vlada FBiH, Dom naroda i „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) uradili svoj dio posla, treba dati potrebne saglasnosti za kreditno zaduženje EPBiH i izbor kineskog konzorcija kao partnera za zajedničko ulaganje. Čim se to desi, mogu u roku od deset dana biti potpisani ugovori.

No, vremena je sve manje, a uprkos tome, na Mušića će se, izgleda, još čekati uprkos velikom broju urgencija. Nekoliko izvora iz Parlamenta kazalo nam je da nema šanse da sjednica bude u ovom mjesecu. Neki čak govore da se boji zakazati je zbog boraca.

Ovim Mušić u najmanju ruku odgađa cijeli projekt Bloka 7, koji je najveća poslijeratna investicija u BiH, teška oko 1,4 milijarde KM, te se postavlja pitanje čiji je to interes.

U nekim medijima objavljeno je da se kineski investitori povlače iz projekta nakon septembra. Bh. zastupnici konzorcija kineskih firmi nezvanično su i za „Avaz“ potvrdili da će se konzorcij povući ako do kraja septembra ne bude sjednice.

S druge strane, „Elektroprivreda BiH“ nema nikakvu informaciju, dok ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić ističe da nije tačno da je kineski konzorcij donio takvu odluku.

Oktobarski rokovi

- Ako kineski partner donese odluku, obavijestit će se prvo „Elektroprivreda BiH“, a ne mediji. Ali, slažem se da projekt zavisi od jednog čovjeka. Normalno je da se želi što prije krenuti s izgradnjom, jer se dugo na to čeka – naglasio je Džindić i dodao da su Ministarstvo i Ured premijera FBiH poslali „kamaru“ urgencija Predstavničkom domu.

Senad Salkić, izvršni direktor EPBiH za investicije, kazao je da su sve dozvole i rokovi za gradnju, koji su usaglašeni s investitorima iz Kine, vezani uz oktobar.

- Do 17. oktobra važe ugovori s Agencijom za osiguranje kredita u Kini, ali to ne znači da se ne mogu produžiti. Iduće sedmice vidjet ćemo s partnerima šta ova informacija iz medija znači, da li je tačna. Mi nismo dobili ništa što bi slutilo na ovakvo nešto – dodao je Salkić.

 

 Značaj investicije

Mirza Kušljugić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, kaže da su trenutna postrojenja u TE Tuzla dotrajala te bi novi blok donio stabilnost u energetskom sektoru.

Izet Žigić, predsjednik NO „Elektroprivrede BiH“, naglasio je da bi gradnja ovakvog jednog bloka predstavljala zadržavanje liderske pozicije u proizvodnji električne energije te opsluživanja privrede električnom energijom.

- Gašenjem postojećih blokova bez gradnje jednog modernog i efikasnog bloka, budućim bi generacijama ostavili teret energetske ovisnosti i gašenja velikog broja radnih mjesta – izjavio je Salkić.