Muškarac silovao tri žene i sve snimio

nasilje
Italiju potresa epidemija rodnog nasilja i već mjesecima gotovo da nema dana u kojem ne stižu vijesti o zločinima nad ženama.

 

Zbog sumnje da je silovao najmanje tri žene nedaleko Rima između januara i septembra prošle godine i snimio silovanja, uhapšen je u ponedjeljak 59-godišnji sakupljač otpada.

Policija je rekla da je na njegovom telefonu pronašla fotografije tri bespomoćne žene koje su seksualno zlostavljane.

- Snimljena silovanja prelaze granice okrutnosti - rekao je u ponedjeljak italijanski povjerenik za zaštitu ličnih podataka Pasquale Stanzione i upozorio:

- Žene i djevojke su tu dvostruke žrtve, a zločinu se pridodaje veći prijezir.

U Italiji je zabilježeno nekoliko slučajeva grupnog silovanja mladih, a silovatelji u posljednje vrijeme snimaju svoje postupke. Dio je to vala nasilja nad ženama koje potresa Italiju već mjesecima.

- Gorka hronika ovih mjeseci pokazuje kako barbarstvo silovanja, koje počinjavaju i dječaci, u grupama, nad djevojčicama, sami, može prijeći sve granice grozote tako što ga se snima, dijeli i ismijava, kao da je riječ o djeliću obične svakodnevnice - upozorio je Stanzione i uporedio takvu vrstu nasilja s izloženošću trofeja.

To je, podsjetio je, sekundarna viktimizacija čiji se učinci eksponencijalno i dramatično pojačavaju zahvaljujući društvenim mrežama.