Muškarac uhapšen zbog neovlaštene objave autorskog rada na društvenim mrežama

.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu i Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, uhapsili su 30-godišnjeg muškarca iz Paraćina.

Osumnjičeni, identifikovan kao Lj.M., tereti se za krivično djelo “neovlašteno iskorištavanje autorskog djela ili predmeta srodnog prava”.

Prema saopštenju MUP-a, osumnjičeni je na svom Facebook profilu i YouTube nalogu objavio film pod nazivom “Nedelja” bez odobrenja autora, čime je omogućio preuzimanje istog velikom broju korisnika na navedenim internet platformama.

 

Pretresom stana koji koristi, policija je pronašla materijalne dokaze povezane s krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret.

 

Lj.M. je zadržan do 48 sati, a uz krivičnu prijavu, bit će priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Posebnom javnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Ovo hapšenje uslijedilo je nakon serije sličnih slučajeva na kojima policija pojačano radi kako bi suzbila kršenje autorskih prava na internetu.

 

Pripadnici MUP-a upozoravaju građane da poštuju intelektualnu svojinu i legalno dijele autorski zaštićen materijal.