Muslimani u Nizozemskoj strahuju za svoja prava nakon pobjede Wildersa na izborima

ć

Geert Wilders svoju pobjedu na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj nazvao je "najljepšim danom svoj političkog života". Ali, pobjeda krajnje desnice uzburkala je duhove velikog broja tamošnjih stanovnika.

Zemlja koja se nekada smatrala svjetionikom tolerancije, kako to piše Guardian, sada predstavlja opasnost - konkretno za muslimane koji tamo žive.
"Ovi izborni rezultati su šokantni za holandske muslimane. Nismo očekivali da će takva stranka sa programom koji je protiv osnovnih principa vladavine prava biti tako velika", rekao je Muhsin Köktas iz Kontakt tijela za muslimane i vladu.

Na čelu Partije za slobodu (PVV), Wilders je dugo ciljao na islam, opisujući ga kao fašističku ideologiju "retardirane kulture" i "zaostale religije". Od 2004. godine je pod policijskom zaštitom , a 2016. je osuđen za diskriminaciju nakon što je na predizbornom skupu Marokance nazvao "ološem".

Iako je nastojao ublažiti svoju antiislamsku retoriku uoči izbora, manifest stranke uključuje zabranu džamija, Kur'ana i islamskih marama u vladinim zgradama. Kako su rezultati njegove stranke postali jasni u srijedu navečer, Wilders je obećao da će provoditi politiku "u okviru zakona i ustava".

"Imamo veliku zabrinutost za budućnost islama i muslimana u Nizozemskoj", rekao je i dodao, također, kako je neophodno ustati protiv onoga što bi moglo uslijediti, ne samo zbog budućnosti muslimana, već i za potrebe mirnog nizozemskog društva.

"Nevolja i strah su ogromni. Wilders je poznat po svojim idejama o muslimanima i Marokancima. Bojimo se da će nas prikazati kao građane drugog reda.", rekao je Habib El Kaddouri, koji vodi nizozemsku organizaciju koja predstavlja nizozemske Marokance.

Stephan van Barle, lider stranke za prava manjina Denk, odbio je čestitati Wildersu na izbornom uspjehu PVV-a i dodao kako činjenica da je PVV najveća stranka predstavlja prijetnju za milion nizozemskih muslimana.

"Wilders želi da im oduzme prava", dodao je on, opisujući izborne rezultate kao "prijetnju našoj pravnoj državi" i ne zaslužujući bilo kakve čestitke.

"To je razlog da se sve jače borimo protiv diskriminacije", zaključio je van Barle.