Muslimanska braća: Uvjeti za pregovore s vlastima

Ibrahim Munir, jedan od vodećih ljudi Muslimanske braće, kaže kako je ova grupa spremna pregovarati s egipatskim režimom pod tri uvjeta, uključujući i oslobađanje političkih zatvorenika, među kojima je i svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi.

Munir je ovakve izjave dao u intervjuu za Al Jazeeru Mubasher u kontekstu poziva Kamala El Helbawya, istaknutog vođe koji je napustio Muslimansku braću, na sveobuhvatno pomirenje u Egiptu, koji se mogu čuti u posljednje vrijeme.

Munir je kazao kako je potrebno zadovoljiti tri uvjeta Muslimanke braće kako bi došlo do pregovora s režimom Abdel Fataha al-Sisija, a to su: da se dijalog vodi s odgovornim licem, a ne s ambasadorom, da dijalog obuhvati sve protivnike Al-Sisijevog režima i da dijalogu prethodi oslobađanje političkih zatvorenika, među kojima je i Muhamed Mursi, prvi demokratski izabrani predsjednik kojeg je s vlasti svrgnula egipatska vojska u ljeto 2103. godine.

Vlasti u Kairu ne demantiraju da se u zatvorima nalaze zatvorenici, te ističu kako su svi oni suočeni s kaznama ili optužbama za nasilje.  

Ibrahim Munir, zamjenik prvog čovjeka Muslimanske braće, otkriva po prvi put da su postojali pregovori s egipatskim režimom između 2014. i 2016. godine. Razgovori su vođeni između predstavnika režima i Youssefa Nadaa, jednog od lidera Muslimanske braće nastanjenog u Švicarskoj. Munir pojašnjava da je od Nadaa zatraženo (nije precizirao ko je tražio) da se vrati u Egipat ili da se susretne s ambasadorom Egipta u Švicarskoj, što je omelo dijalog na samom početku. Pored toga, predstavnici egipatskog režima nisu željeli odustati od uvjeta da se prizna legitimitet vladavini Abdel Fataha al-Sisija.  

Neuspjele inicijative

Tokom više od četiri godine, brojne strane, uključujući egipatske intelektualce i zapadne stranke i diplomate, usvajali su inicijative za političko rješenje koje bi okončale društvene podjele u zemlji i dovele do sveobuhvatnog pomirenja. Međutim, takvi pokušaji su se pokazali kao neuspješni.

Egipatski predsjednik je ponovio da je dijalog s Muslimanskom braćom u rukama naroda, i da ih diskreditira to što nisu prihvatili prijevremene predsjedničke izbore koji su bili predloženi prije svrgavanja Mursija s vlasti. 

Važno je napomenuti da su egipatske vlasti uvrstile pokret Muslimanska braća na popis terorističkih organizacija. Protiv hiljada lidera i članova ove organizacije izrečene su kazne zatvora i pogubljenja u više slučajeva.