Mustafa Ružnić: Dok se mi glođemo, projekti nas obilaze

Premijer Unsko-sanskog kantona govori o promjenama u koalicijama, migrantskoj krizi i inicijativama koje bi Krajini bile od koristi

Premijer ste Kantona kojeg već nepopularno zovu migrantskim kantonom, na čelu ste i Operativne grupe za pitanje migranata, ali se čini da Vaši napori da smanjite pritisak na USK sliče Sizifovom poslu?

 

- Situacija jeste izuzetno teška, ali ja to ne bih nazvao Sizifovim poslom s obzirom na to da, unatoč teškim okolnostima i maksimalnim opstrukcijama, uspijevamo mnoge probleme riješiti, a posljedice nekih amortizirati u korist građana. Naravno, to ne znači da smo zadovoljni i da nema prostora za još puno velikih iskoraka, ali je sigurno da radimo i pomjeramo stvari s mrtve tačke.

Na rubu haosa

​Bili smo svjesni od početka da je stanje teško, ali smo bili svjesni i da moramo uložiti maksimum napora, da će trebati mnogo iskrenog i predanog rada da se stanje u Unsko-sanskom kantonu normalizuje i krene put razvoja. Vlada na čijem sam čelu preuzela je vođenje Kantona kada je situacija bila alarmantna, na rubu haosa, u vrijeme masovnih prosvjeda građana. Posljednji izvještaj o izvršenju budžeta jasno potvrđuje da smo u suficitu, da sustižemo isplatu milionskih dugova koje smo naslijedili, plaćanje kredita po kojima obaveze nisu izvršavane godinama, itd. Dakle, stanje se popravlja. Oporavak će biti dugoročan, ali taj proces je otpočeo. To što mi lično trpimo užasan pritisak je druga strana priče i ovdje je možda i manje bitna. Znali smo da neće biti lako, ali se rada nismo bojali ni tada ni sada.

Migrantska kriza ne jenjava, neefikasni su državni organi i licemjerna je politika međunarodne zajednice. Migranti su trend kojem se ni mnogo jače zemlje ne mogu oduprijeti, pa šta može Kanton i kakva je cijena ovakve nametnute sudbine?

 

- Migrantska kriza jeste globalno pitanje i bogatije zemlje, sa većim stepenom opremljenosti i materijalnih mogućnosti, koje su se našle ranije na izbjegličkoj ruti, teško su se nosile s ovom situacijom. Pritom, nama migranti dolaze iz zemalja EU, da bi pokušali ponovo nelegalno preći granicu do tih istih zemalja. Nažalost, državni nivo nije spremno dočekao krizu, iako su nekoliko godina ranije tvrdili da su spremni za izazov ukoliko ruta migranata bude usmjerena na Bosnu i Hercegovinu. Pokazalo se da su spremni samo da migrante propuste do Krajine, da problem izmjeste iz Sarajeva i dalje ih se to ne dotiče. Koliko god zagovarali potrebu državne koordinacije da bi se upravljalo krizom, dovedeni smo u situaciju da se odluke općinskih i gradskih vijeća te Vlade i Skupštine Kantona nipodaštavaju. Iz Vijeća ministara BiH naređuju zadržavanje kampova za prihvat migranata u centrima gradova Bihać i Velika Kladuša. I ne samo zadržavanje nego i njihovo proširivanje. Iako gradske vlasti zahtijevaju izmještanje, iako Skupština zahtijeva izmještanje. Odluke nižih nivoa vlasti da ne žele formiranje kampova na svom području, poštuju se svuda osim u Unsko-sanskom kantonu, a ovaj kanton je jedini izložen nošenju tereta migrantske krize. Sad se s pravom pitamo da li to neko želi da se građani Unsko-sanskog kantona masovno isele? Stanje je zaista dramatično i pitanje je šta će se desiti u narednom periodu ukoliko najodgovorniji ne počnu raditi svoj posao i poduzimati mjere.

Očito i u politici dolazi do preslagivanja. Mogu li novi savezi poljuljati većinu u kantonalnoj Skupštini?

 

- Volio bih dočekati da se politika u Unsko-sanskom kantonu presloži tako da svi zajedno radimo za Unsko-sanski kanton. Dok god se mi glođemo međusobno, dotle će nas zaobilaziti projekti.

Pomak je u Bihaću formirao većinu sa SDA, na kantonalnom nivou su sa vašom A SDA. Klub SBB-a je izbačen iz stranke. Zašto Vas podržavaju poslanici čije stranačko rukovodstvo ide u drugom pravcu?

- To morate pitati njih. Lično vjerujem da ne posustaju od zajedničke ideje da možemo doprinijeti stabilizaciji stanja i polako voditi ka popravljanju. Ja im na tom čestitam. Nikom od njih nije lako, ali ne odustaju. Bore se.

Uvredljiv odgovor

​Potpisivanje sporazuma između SDA i Pomaka je samo pokazatelj, kako su to i kazali iz SDA, da nema rješavanja migrantske krize bez njih. Oni su jasno kazali da ključ rješavanja migrantske krize leži u rukama kadrova SDA, koji su na čelnim pozicijama u Vijeću ministra, policijskih agencija i na čelnim pozicijama u Federaciji.

Šta će biti sa inicijativom Zikrije Durakovića, hoćete li uspjeti okupiti sve krajiške zastupnike oko jednog cilja za izmjenu pondera za Krajinu?

 

- Kao što sam već rekao, svaka takva inicijativa je potrebna. I neophodna. Lično sam i sam pozvao parlamentarce da, u interesu građana, udružimo snage i dobio prilično uvredljiv odgovor. Kako god, smatram da Krajina mora ojačati svoje redove i nastupati jedinstveno. Jedinstvena Krajina je sila nebeska. Stabilnost je ključ da ovaj dio Bosne i Hercegovine prodiše i stavi u funkciju sve svoje potencijale.

Većina ranijih premijera USK-a nije dočekala kraj mandata. Pokušaji opozicije ne prestaju ni kad je riječ o Vama i Vašoj smjeni. Do kada ćete odolijevati i kada neko dođe na Vaše mjesto, šta će zateći?

 

- Ko god dođe iza mene, imaće zvaničnu primopredaju, što dosad nije bila praksa. Preuzeće Kanton s uređenim finansijama i dobrim osnovama za dalji razvoj.