Mutnica obara rekord iz 2014: Pogledajte stanje u Pjanićima, Ćoralićima, Mutniku, Stijeni

Intenzivne padavine u zadnja dva dana, koje padaju bez prestanka, dovela su do naglog porasta vodostaja rijeke Mutnice, koja se opasno približava svom maksimalnom zabilježenom vodostaju iz 2014. godine.

Naime, dana 12.09.2014. godine, kada su Bosnu i Hercegovinu zahvatile nezapamćene poplave, zabilježen je maksimalan vodostaj Mutnice, koji je tada iznosio 342,00 cm. Posljednje mjerenje danas u 19:00 sati pokazuje da je trenutni vodostaj ove rijeke 340,00 cm.

Najveće poplave zabilježe su u Tržačka Raštela, Tržac, Pjanići, Ćoralići, Mutnik, Stijena, što se može vidjeti i na fotografijama u prilogu.

Mještani Tržačkih Raštela tvrde da ovako katastrofalno stanje nije bilo ni 2014. godine, a u ovom naselju obustavljen je i saobraćaj, odnosno na R403a Cazin-Gata. Zbog poplava zatvoren je i lokalni put Stijena-Vilenjača, te se preporučuje korištenje alternativnog pravca Donja Koprivna-Vilenjača.

Mostovi Pervizi, Trstovac, Kapići, Prkos nisu prohodni, a zatvoren je i most Kovačevići. 

U Tršcu je poplavljeno nekoliko stambenih objekata, a postoji opasnost od još veće prirodne katastrofe obzirom da se padavine, prema najavama meteorologa, nastavljaju i idućih dana, a najobilnije padavine očekuju se sutra.

Izvor: