Muzička priča za sve generacije

m
Legendarni muzičar Željko Bebek za Oslobođenje govori o koncertu u Sarajevu i pola vijeka plodne karijere

 

Od velikog koncerta Željka Bebeka u sarajevskom Domu mladih 13. augusta dijeli nas samo nekoliko dana. A u susret njegovom nastupu u rodnom gradu, iz štampe je nedavno izašla i dugo iščekivana autobiografija “U inat svima” u kojoj je legendarni roker zaista otvorio dušu i svojim poklonicima na stranicama knjige razotkrio uspone i padove, najintimnije emocije i brojne zanimljivosti iz rokerskog života.

U ovom iskrenom i jedinstvenom štivu, Bebek zorno opisuje i svoje odrastanje i dječačke dane u Sarajevu, kada je tek maštao o svom bendu i velikoj karijeri, ali priča i o uspjehu uz Bijelo dugme. A nešto od svega toga otkrio je i u intervjuu za Oslobođenje.

SARAJEVSKI KONCERT JE ZAPRAVO VAŠ PRVI SAMOSTALNI NASTUP U RODNOM GRADU?

- Evo, 13. augusta ću nastupiti u Sarajevu u Domu mladih, i jako se tome radujem... pa iz više razloga, prvo što će mi to biti prvi samostalni koncert u rodnom Sarajevu u karijeri, drugo što je to u toku moje dugačke ovogodišnje turneje, i na kraju u ovom poslijepandemijskom vremenu kada se svi pokušavamo vratiti na staro normalno.

SARAJLIJE SA RADOŠĆU OČEKUJU KONCERT ŽELJKA BEBEKA. ŠTA ĆETE NAM TO PONUDITI KAD JE MUZIČKI REPERTOAR U PITANJU?

- Raduje me pomisao da ću nakon dugo vremena imati priliku da pjevam sve najbolje pjesme iz moje skoro pet decenija duge karijere, posebno se nadam da će na koncertu biti publika svih generacija... Dakle, bit će pjesama iz sedamdesetih, pa do ovih iz zadnjih deset godina. Nadam se dobrom raspoloženju kakvi će biti i svi članovi moga benda i, naravno, moj najdraži gost Zvone Bebek.

DA LI ČESTO DOLAZITE U RODNI GRAD I MIMO POSLOVNIH OBAVEZA I JESTE LI SA NEKIM U KONTAKTU OD KOLEGA IZ SARAJEVA?

- Zahvaljujući društvenim mrežama potpuno sam u toku svih događanja, a i čestim dolascima sam u vezi sa svim prijateljima i naročito komšijama privatno. Raduje me i još jedna pogodnost ovog ljetnog termina. Sada su u Sarajevu mnogi ljudi koji već odavno žive na svim kontinentima. Mnoge sam sretao na svojim koncertima putujući po svijetu. Još jedna lijepa stvar, što se mogu sresti i sa onima koji u to vrijeme budu gosti Sarajeva zbog nadaleko poznatog Sarajevskog Film Festivala.

I PTICE NA GRANI ZNAJU DA STE I KAD STE BILI VOKAL BIJELOG DUGMETA, PA VAS NEĆEMO ZA TAJ PERIOD PITATI, ALI ONO ŠTO HOĆEMO - U KAKVIM ODNOSIMA STE SAD SA GORANOM BREGOVIĆEM I DA LI NASTUPATE NA ZAJEDNIČKIM KONCERTIMA?

- Na ovo pitanje sam već često govorio, ali sam u mojoj autobiografiji koja je izašla prije mjesec rekao puno toga pa ne bih sada o tome. Lijepo je bilo, kad je bilo, a sada smo malo prestari da bismo se ponovo približavali.

VI STE SKORO 50 GODINA NA SCENI, ZNAČI VELIKI JUBILEJ, DA LI ĆETE PRAVITI NEKI POSEBNI SPEKTAKL U REGIJI POVODOM OVE GODIŠNJICE?

- Svakako ću u povodu pedeset godina karijere napraviti neki poseban program, možda to bude i spektakl. Ima još vremena, tek smo na četrdeset i osam... Nekada davno činilo mi se da je za prvih pet godina bilo učinjeno sve. Danas mislim da i poslije pedeset, ima još prostora za nešto novo.

 

 

SPOMENULI STE I VAŠU BIOGRAFIJU KOJA JE NEDAVNO PREDSTAVLJENA. PA MOŽETE LI NAM UKRATKO REĆI ŠTA TO MOŽEMO PROČITATI?

- Drago mi je da je Večernji list, još prije tri godine pokrenuo ideju da objavi moju autobiografiju. Onda je nastupila pandemija koronavirusa, pa sam eto, nije svako zlo za zlo, imao dovoljno vremena da se posvetim pisanju. Sva moja sjećanja na život, od rođenja da danas uz dvjestotinjak meni važnih fotografija, stalo je u priču koja ima naslov “U inat svima “...

Ne bih sada o naslovu, jer, kada se knjiga pročita, ukaže se i naslov. Sve je složeno kao čitljivo ljetno štivo i kao osvrt na mnoga događanja koja su u mom sjećanju i kao moja viđenja, puno davnih dana, ljudi, vremena, uspona i padova, susreta i prekida, težine i ljepote življenja.

SNIMILI STE MNOGO PJESAMA, DOBILI MNOGO NAGRADA, A ONDA JE DOŠLA PANDEMIJA. KAKO JE BEBEK PROVODIO VRIJEME LOCKDOWNA?

- Već sam rekao da nije svako zlo za zlo, jer eto, nisam se razbolio, niti itko moj, napisao sam “U inat svima” autobiografiju, snimio “Mali oblak ljubavi”, jedan od najljepših albuma u karijeri, ali nadasve živio sam u prelijepom okruženju mojom obitelji - blisko, kao što smo to već odavno zaboravili.

DOBA PANDEMIJE JE MUZIČKU SCENU KAKO REGIJE TAKO I ŠIROM SVIJETA BACILO NA KOLJENA, PREMA VAŠEM MIŠLJENJU, KAKO ĆE SE USPJETI OPORAVITI?

- Glazbena scena, zapravo njeni akteri, nekako je preživjela i sada se ponovo budi, jer svijet ne može bez muzike. Čini se da je sada sve još ljepše, uzbudljivije, glasnije.

I ZA KRAJ, ŠTA MOŽEMO OD BEBEKA OČEKIVATI U SKORIJE VRIJEME?

- Ne znam što bi se moglo desiti u nekom drugom činu romana, ali mislim da ću još jače raditi u mome nastavku kroz naredno vrijeme.

#ŽELJKO BEBEK#U INAT SVIMA#KONCERT