MVP: Nije tačno da je Crnadak odbio proslijediti Majkama Srebrenice pismo predsjednice Hrvatske

Nakon što je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović saopćio kako će tražiti ostavku ministra vanjskih poslova BiH zbog toga što je odbio proslijediti pismo predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović Udruženju Majke Srebrenice oglasio se i ministar Igor Crnadak.

"U vezi sa člancima objavljenim u pojedinim medijima u kojima se navodi da je ministar Crnadak odbio da proslijedi pismo saučešća hrvatskog predsjednika nakon smrti Hatidže Mehmedović, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine želi da obavijesti javnost da ovi navodi ne odgovaraju istini", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da je prosljeđivanje sličnih akata na adrese u Bosni i Hercegovini je u isključivoj nadležnosti Sektora za bilateralne odnose Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine, a ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine niti učestvuje u ovim procedurama, niti je u navedenom periodu bio u Bosni i Hercegovini, te je za pomenuti slučaj saznao iz medija.

"Do nesporazuma u komunikaciji između službenika Sektora za bilateralne odnose i predstavnika Ambasade Republike Hrvatske povodom ovog slučaja došlo je zbog stručnog mišljenja Sektora da u ovakvim slučajevima korespondencija treba da se vrši direktno prema naznačenom adresatu od strane Ambasade Republike Hrvatske", navodi se u saopćenju. 

MVP dodaje da nakon što je upoznat sa cijelim slučajem, ministar Crnadak je izdao instrukciju na osnovu koje će Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas notom odgovoriti Ambasadi Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u kojoj će biti navedeno da je kopija pisma predsjednika Republike Hrvatske proslijeđena na adresu primaoca, uz obrazloženje detalja pomenutog nesporazuma i predočavanje stručnog mišljenja nadležnog Sektora po ovom pitanju. 

"Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u više navrata izražavao poštovanje prema svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem narodu pripadaju i najoštrije odbacuje sve optužbe koje su povodom ovog slučaja iznesene na njegov račun", zaključuju iz MVP-a BiH.

Podsjećamo, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović poslao je danas medijima saopćenje za javnost u kojem je optužio Crnadka da je odbio proslijediti Udruženju Majke Srebrenice pismo predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u povodu smrti Hatidže Mehmedović.

"Njegova posljednja odluka, da ne proslijedi pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je uputila Udruženju Majke Srebrenice povodom smrti Hatidže Mehmedović, pokazuje njegov odnos prema genocidu u Srebrenici, na šta sam do sada već upozoravao i tražio njegovu smjenu. To ne samo da je dehumanizacija Mehmedović, jedne od posljednjih faza negiranja genocida, već i ozbiljan diplomatski prekršaj", piše u saopćenju Ahmetovića.