Na Bjelašnici kečap 3 KM, a na Baščaršiji kafa 4,50 KM: Da li je ovo skupo?

.

U posljednje vrijeme, mnogi su zabrinuti zbog rastućih cijena potrošačkih proizvoda širom Bosne i Hercegovine. Rasprave o visokim troškovima života dovode do pitanja je li sve postalo pretjerano skupo.

Uobičajeni svakodnevni proizvodi poput kečapa i kafe postaju predmet analize kada se cijena kečapa na Bjelašnici penje na 3 KM, dok je kafa na Baščaršiji čak 4,50 KM. Ovo su samo primjeri koji ukazuju na potencijalno pretjerane cijene u određenim područjima.

No, nije samo hrana pod lupom. Cijene drugih proizvoda također pokazuje brzi rast.

Primjera radi, čaša Cedevite na Bjelašnici košta 4 KM, dok pomfrit doseže cijenu od čak 8 KM. Isto tako, Sprite se prodaje po cijeni od 5 maraka.

Postavlja se pitanje je li sve ovo pretjerano.

Dok neki tvrde da su takve cijene neprihvatljive, drugi argumentiraju da su turističke destinacije skuplje i da se cijene moraju prilagoditi. Ipak, za prosječnog potrošača, ovo može biti opterećujuće.

U svakom slučaju, rastući troškovi života potiču na razmišljanje o nužnosti racionalnog trošenja i promjeni potrošačkih navika. Za građane, koji su česti posjetioci ključno je osigurati da cijene ipak ostanu razumne i pristupačne svima.