Vašar u Puračiću: Na "bosanskom Oktoberfestu" red mesa, red voća, red jeftine turske robe...i približno 150.000 posjetilaca

Tradicija trgovanja, druženja i općenarodnog veselja uz muziku i bogatu gastro ponudu ovog dijela naše zemlje duga je 157 godina

Red mesa, red voća, red jeftine turske robe...Tako danas izgleda Puračić, mjestašce kraj Lukavca, gdje je danas počeo tradicionalni vašar, koji je posjetila naša reporterska ekipa.

Tradicija trgovanja, druženja i općenarodnog veselja uz muziku i bogatu gastro ponudu ovog dijela naše zemlje duga je 157 godina, a i ove godine svoju ponudu posjetiocima nudilo je na stotine trgovaca.

Vašar u Puračiću predstavlja jedan od najstarijih događaja ovakve vrste u Evropi. Poznat i kao "bosanski Oktoberfest", tokom tri dana i isto toliko noći okupi stotinu hiljada ljudi iz svih krajeva BiH, ali i dijaspore. Tradicionalno se održava od 12. do 14. oktobra, a približno okupi 150.000 posjetilaca. 

U ova tri dana Puračić doslovno oživi, ulice su zakrčene ljudima, glavne ceste koje vode ovim malenim mjestom zatvorene su za saobraćaj, na štandovima prodavači iz cijele BiH prodaju sve, od igle do lokomotive.