Na današnji dan 1983. rođeno prvo dijete iz epruvete u bivšoj Jugoslaviji

Presretna sam... Presretna! Dobili smo divnog sina, rekla je za milijunski auditorij čitatelja Večernjeg lista Dragica Veriga, prva žena u Jugoslaviji koja je, jučer rano ujutro, u 00.20 sati, rodila muško dijete začeto izvan tijela, u staklenoj epruveti... (Večernji list - 24. 10. 1983. godine)

Gotovo četiri desetljeća kasnije, čitajući poveliki, emocijama prožeti članak pod naslovom "Naša beba iz epruvete", teško se oteti dojmu da su se i novinarka i fotoreporter Večernjaka, Zdenka Korošec i Drago Lipić, radovali gotovo kao i roditelji upravo rođenog dječaka Roberta Verige.

Jer, na bolničkim hodnicima te noći, 23. 10. 1983., svjedočili su čudu, pravom pionirskom podvigu, prvom zahvatu medicinski potpomognute oplodnje na našim prostorima, izvedenom u Petrovoj bolnici u Zagrebu, samo pet godina nakon prvog zahvata u Velikoj Britaniji.

"Ovaj veliki uspjeh jugoslavenske medicine", piše Zdenka Korošec, pripao je kolektivu Klinike za ženske bolesti i porode zagrebačkog Medicinskog fakulteta, točnije, timu stručnjaka Centra za ginekološku endokrinologiju i fertilitet kojeg je osnivač i rukovoditelj prof. dr. Predrag Drobnjak. U ekipi koja se našla u središtu zanimanja javnosti bili su prof. dr. Veselko Grizelj, prim. dr. Ivo Puharić, dr. Velimir Šimunić, dr. inž. Ernest Suchanek i mr. inž. Ervin Maćaš.
 

Dijete iz epruvete, Robert Veriga danas:

Image