Na današnji dan: 1994. počeo građanski rat u Ruandi

skdkdks
Počeo je građanski rat u Ruandi. Donosimo priču o tom sukobu.

Ruandski genocid je masovno istrjebljenje stotina hiljada Tutsija (Tucija) u Ruandi koje se desilo 1994. Ovaj čin su izvele dvije ekstremističke Hutu vojne grupacije: Interahamwe i Impuzamugambi u periodu dugom 100 dana od 6. aprila do sredine jula 1994. Broj žrtava se procjenjuje od 800,000 do 1,000,000.

U jeku Ruandskog genocida Ujedinjene Nacije i međunarodne organizacije su strogo kritikovane zbog svog nedjelovanja. Iako su vijesti prikazivale u velikom jeku ove događaje većina zemalja uključujući Belgiju, Francusku i SAD, su odbile da se umiješaju ili osude ove maskare. Kanada je bila na čelu mirovne misije UN u Ruandi pod nazivom United Nations Assistance Mission for Rwanda (UNAMIR), ali oni nisu imali ovlasti da se upliću i koriste silu u cilju sprječavanja ili zaustavljanja nasilja.

 

Genocid je okončan kada su vođe pobunjenika izvan Ruande u pokretu poznatom kako Ruandski patriotski front uspjele svrgnuti sa vlasti Hutu vladu i sami doći na vlast. U strahu od nastavka sličnih događaja hiljade Hutu i drugih izbjeglica su odselile u Istočni Zair, današnji Kongo. Pod direktnim uticajem ove selidbe i Ruandskog genocida počeli su i Prvi i Drugi Kongo ratovi. Glavni faktor građanskog rata u Burnudiju je također rivalstvo između Tutsija i Hutua.