Na današnji dan - 20. maja 2001. Danis Tanović nagrađen u Kanu

ničija zemlja
U kibucu Degania Alef u Palestini 1915. godine rođen izraelski general i političar Moshe Dayan. U vrijeme šestodnevnog izraelsko-arapskog rata 1967. bio je ministar odbrane. U arapsko-izraelskom ratu 1948-1949. komandovao je trupama na sirijskom i jerusalemskom frontu

 

1349. Donijet Dušanov zakonik kojim su utvrđena opšta načela uređenja srpske države.

1881. Rođen poljski general i političar Wladyslaw Sikorski, koji je u Drugom svjetskom ratu organizovao poljske emigrante za borbu protiv Hitlera.

1882. U Beču potpisan ugovor o Trojnom savezu Njemačke, Austro-Ugarske i Italije.

1902. SAD priznale nezavisnost Kube, a njihova vojska napustila ovu zemlju.

1922. Najmanje 90 ljudi je poginulo kada je britanski brod Egipat potonuo nakon sudara u gustoj magli s francuskim brodom Sena. Brod je nosio zlato i srebro vrijedne milion funti.

1927. Potpisivanjem mirovnog sporazuma u Džedi sa kraljem Ibn Saudom Velika Britanija je priznala nezavisnost Saudijske Arabije.

1944. Rođen britanski bluz-pjevač Joe Cocker.

1956. Amerikanci izvršili prvu eksploziju hidrogenske bombe bačene iz aviona iznad pacifičkog ostrva Bikini.

1980. U Québecu, na referendumu o nezavisnosti od Kanade, 60 posto birača glasalo je protiv otcjepljenja.

1985. Film “Otac na službenom putu” jugoslovenskog režisera Emira Kusturice osvojio je Zlatnu palmu na 38. međunarodnom festivalu u Cannesu.

1995. Zairska vlada uspostavila karantin u regionu pogođenom smrtonosnim ebola virusom.

1997. Turska vojska saopćila da je ubila 1.300 Kurda u jednosedmičnoj ofanzivi unutar sjevernog Iraka.

1998. Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp, u skladu sa svojim ovlaštenjima, izabrao novi grb BiH, pošto se članovi Parlamentarne skupštine BiH nisu mogli dogovoriti o tome.

2001. Bh. režiser Danis Tanović dobio nagradu za najbolji scenarij za film “Ničija zemlja” na 54. kanskom festivalu. Film je kasnije dobio Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

2002. Istočni Timor zvanično proglasio nezavisnost nakon više od četiri i po vijeka portugalske dominacije i 32 mjeseca vlasti administracije UN-a.

2003. Bivši pilot JNA Emir Šišić osuđen je u Rimu na doživotnu robiju zbog ubistva petorice diplomata, od kojih su četvorica bili italijanski državljani. Šišić je u januaru 1992. na području Hrvatske oborio avion Evropske zajednice. Apelacioni sud preinačio je tu kaznu na 15 godina zatvora, koju je prema odluci italijanskih vlasti nastavio da izdržava u Srbiji i Crnoj Gori. Okružni sud u Novom Sadu 9. maja 2008. donio je odluku o uslovnom puštanju na slobodu osuđenog pilota iz KPZ-a S. Mitrovica nakon pola izdržane kazne.

2005. Umro francuski filozof Paul Rieker, humanista i autor oko 30 knjiga, među kojima je i “Pravilo metafore”. Rieker je bio najpoznatiji po svom radu na polju fenomenologije.

2012. U padu sportskog aviona cesna na sportskom aerodromu Zalužani kod Banje Luke poginulo je pet osoba. Stradali su pilot Alen Crnalić, instruktor padobranstva Nemanja Goronja, te Nikola Stević, Stefan Karanović i Srđan Kosić, koji su tek završili obuku i spremali se za prvi padobranski skok. Tragedija se dogodila pred očima njihovih roditelja i prijatelja, koji su došli da ih bodre pri prvom skoku.