Na današnji dan, 21. maja 2006., referendumom Crna Gora odlučila za neovisnost i prekid državne zajednice sa Srbijom

fifa
878. – Grad Sirakuza na Siciliji su osvojili Saraceni i oni su ga decenijama pretvorili u središte islama u Italiji.

 

1471. – U Nürnbergu se rodio njemački slikar i kipar Albrecht Dürer (1471.- 1528.). Jedan je od najvećih predstavnika renesanse, a bio je pod utjecajem talijanskih umjetnika tog vremena.

1471. – U londonskom zatvoru “Tauer” ubijen engleski kralj Henri Šesti, posljednji monarh iz dinastije Lankaster, svrgnut u dinastičkim borbama (“Rat dviju ruža”), a prijesto je ponovo preuzeo Edvard Četvrti. Formalno je vladao od 1422, postavši kralj u osmom mjesecu života. Prvi put su ga pristalice dinastije Jork zbacile s vlasti 1461, kad je kralj postao Edvard Četvrti, a drugi put 1471, nakon što je vojska kuće Jork porazila trupe Lankastera u bici kod Tuksberija, pošto je 1470. godine nakratko vratio prijesto.

1502. – Portugalci su otkrili nenastanjeno ostrvo Sveta Jelena u južnom Atlantiku.

1639. – Umro italijanski filozof dominikanac Tomazo Kampanela, jedan od rodonačelnika utopijske filozofije, koji je 27 godina proveo u tamnici. U djelu “Sunčeva država”, napisanom po uzoru na Platona i Tomasa Mora, izložio je shvatanja o idealnom društvu kao nekoj vrsti platonističke komunističke republike.

1688. – Rođen je engleski pisac Aleksander Poup, predstavnik klasicizma u engleskoj poeziji, koji je na engleski jezik preveo grčke epove “Ilijadu” i “Odiseju”. Djela: poeme “Esej o čovjeku”, spjev “O kritici”, satirični ep “O gluposti” (Duncijada), komično-herojski spjev “Otmica uvojka”.

1844. – Rođen je francuski slikar Henri Rousseau Le Douanier, prvi slikar naivac čije su slike ušle u Luvr.

1851. – Otkriveno zlato u Australiji. Time je počela australijska zlatna groznica.

1895. – Umro je austrijski kompozitor i dirigent Franz von Suppe, autor popularnih opereta (“Laka konjica”, “Bokačo”, “Lepa Galateja”, “Fatinica”).

1904. – U Parizu je osnovana FIFA (Fédération Internationale de Football Association), najviša svjetska nogometna organizacija. Danas je njeno sjedište u Zürichu, u Švicarskoj, a u svom članstvu ima 208 nogometnih saveza. FIFA se može pohvaliti da ima veći broj država članica nego UN i Međunarodni olimpijski odbor.

1911. – Potpisano je primirje i okončan rat u Meksiku.

1921. – Na današnji dan u Moskvi rodio se Andrej Saharov (1921.- 1989.) poznati sovjetski nuklearni fizičar, disident i borac za ljudska prava. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1975., a Europski parlament je, njemu u čast, ustanovio godišnju nagradu Saharov namjenjenu ljudima koji su doprinijeli poboljšanju ljudskih sloboda i prava.

1927. – Charles Lindbergh prvi je preletio preko Atlantika sam u avionu Duh Sent Luisa (Spirit of St. Louis). Poletio je 20. maja u 7:52 ujutro iz Amerike, sa aerodroma na  Long Islandu (New York). U predvečerje 21. maja sletio je na aerodrom Le Bourget Field u okolini Pariza. 100.000 oduševljenih ljudi ga je dočekalo u Francuskoj.

1935. – Umro je holandski botaničar Hugo de Fris, osnivač eksperimentalne genetike. Prema njegovoj mutacionoj teoriji evolucije – nasuprot učenju Čarlsa Darvina – nove vrste nastaju naglom genetičkom promjenom – mutacijom. Djela: “Teorija mutacije”, “Vrste i varijeteti, njihovo mutaciono porijeklo”.

1935. – Umrla je američka pacifistkinja i društvena reformatorica Jane Addams, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1931. godine.

1945. – Sirija i Liban prekinuli su pregovore sa Francuskom i zatražili punu nezavisnost.

1982. – Britanske trupe u Foklandskom ratu iskrcale su se na Foklandska ostrva koja je okupirala Argentina, u najvećoj vojnoj akciji Londona od Suecke krize 1956. Buenos Aires je preduzeo vojnu akciju, polažući pravo na ta ostrva u južnom Atlantiku – oko 500 kilometara od argentinske obale, na kojima Argentinci nikad nisu živjeli – na osnovu toga što su Foklandi pripadali Španiji, kao i Argentina. Španija je 1771. ostrva predala Velikoj Britaniji, 45 godina prije nego što je Argentina stekla nezavisnost.

1989. – Kineski studenti, koji su okupirali centralni pekinški trg Tjenanmen tražeći reforme, odbacili su zahtjev vlade da napuste trg.

1991. – Ubijen je indijski premijer Rajiv Gandhi (1944.- 1991.) za vrijeme predizborne kampanje. U buket cvijeća bila je skrivena bomba, a planiranim atentatom se spriječilo da bude ponovo premijer Indije. Gandhi je pokrenuo veliku borbu protiv korupcije, a imao je namjeru i bitno promijeniti ekonomiju i telekomunikacije.

1997. – Nakon višegodišnjeg neprijateljstva Poljska i Ukrajina potpisale su sporazum o pomirenju.

Crna Gora, referendum, nezavisnost

1998. – Pod snažnim pritiskom masovnih demonstracija indonežanski predsjednik Suharto podnio je ostavku nakon 32 godine diktatorske vladavine.

2006. – Referendumom održanim u Crnoj Gori stanovnici su se odlučili za neovisnost i prekid državne zajednice Srbije i Crne Gore.