Na današnji dan, 21. marta, obilježava se Svjetski dan Down sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma

Down sindrom

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Međunarodni dan sindroma Down, taj datum simbolično predstavlja 3 kopije na 21. kromosomu, što je karakteristično za osobe s Down sindromom.

Simbol ovog dana je nošenje različitih čarapa. Osobe sa sindromom Down ne mogu ih upariti, pa im se na ovaj način iskazuje podrška i želja da se što bolje integriraju u društvo. I ti možeš raspariti svoje čarape i tako postati dio ovog svjetskog događaja.

Kako nastaje sindrom Down? Down sindrom je genetski poremećaj koji nastaje u trenutku začeća. Uzrokuje ga prisutnost jednog kromosoma viška, tj. podvostručenje na 21. kromosomu. Kromosomi su nositelji nasljednih osobina. Dolaze u paru, jedan od majke, a jedan od oca, i u svakoj stanici se nalaze 23 para, dakle 46 kromosoma. Uzrok sindroma Down - prisutnost trećeg kromosoma u 21. paru, otkriven je 1959. godine i za to otkriće je zaslužan francuski genetičar Jerome Lejeune.
Ipak, sindrom nije nazvan po njemu već po engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu, koji je davne 1866. prvi opisao ovaj sindrom, prije nego što su bili poznati njegovi uzroci.

Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti. Oboljeli imaju određeni stepen poremećaja u razvoju, a taj stepen varira od slučaja do slučaja i nije ga moguće odmah po rođenju predvidjeti. Odgovarajuća skrb i edukacija pomažu podići kvalitetu života osoba koje imaju ovaj sindrom. Osim mentalnih izazova, oboljeli se susreću i s brojnim drugim zdravstvenim problemima.
Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne. 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme (najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde). Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su skretanje pozornosti društvene zajednice na probleme s kojima se susreću osobe s Down sindromom u svakodnevnom životu, buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška, kako bi se poštivala prava ljudi s DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom,

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Topli, dobrodušni, vedri, veseli; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć. Stoga olakšajmo im, a ne otežajmo!

Image
Down sindrom