Na današnji dan, 27. maja 1868. godine u Mostaru je rođen Aleksa Šantić

santic
Autor je više antologijskih pjesama. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista Zora, koji je pokrenuo sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem

 

1564. Umro švajcarski teolog francuskog porijekla Jean Calvin, vođa frakcije protestantizma u Genevi (kalvinizam).

1679. Engleski parlament usvojio je Habeas Corpus Act, zakon koji štiti građane od nezakonitog hapšenja i utamničenja. Osnovni principi tog zakona ugrađeni su kasnije u Ustav SAD-a.

1703. Ruski car Petar Veliki osnovao je novu prijestonicu Rusije na ušću rijeke Neve u Baltičko more, Sankt Peterburg (od 1924. Lenjingrad, od 1991. ponovo Sankt Peterburg). Glavni grad Rusije bio je do 1918.

1806. Francuska vojska ušla u Dubrovnik, čime je Dubrovačka republika izgubila viševjekovnu nezavisnost.

1905. U rusko-japanskom ratu, Ruska flota doživjela je težak poraz u bici kod Cushime izgubivši 26 od 45 brodova.

1910. Umro njemački bakteriolog Robert Koch, jedan od osnivača bakteriologije. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je i bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1923. U Fürthu u Njemačkoj rođen Heinz Alfred Kissinger, poznat kao Henry Kissinger, jedna od vodećih ličnosti u poslijeratnoj američkoj diplomatiji. Zaslužan je za otopljavanje odnosa SAD-a sa SSSR-om i Kinom.

1937. U San Franciscu pušten u saobraćaj Golden Gate, jedan od najvećih mostova u svijetu.

1941. Britanska mornarica, uz pomoć avijacije, potopila je u Drugom svjetskom ratu njemački ratni brod Bizmark. Poginulo je oko 2.300 ljudi.

1964. U Nju Delhiju umro indijski državnik Javaharlal Nehru, prvi premijer nezavisne Indije i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja. Kao premijer gradio indijsko društvo na sintezi tradicije i modernih pogleda.

1988. Sirijske trupe ušle u južna predgrađa Bejruta i okončale trosedmične ulične borbe između rivalskih muslimanskih šiitskih milicija.

1992. U redu za hljeb u Ulici Ferhadija u centru Sarajeva od eksplozije granate 16 osoba je poginulo, a 144 su ranjene.

1993. Na Svjetskom kongresu novinskih izdavača u Berlinu, Oslobođenje dobilo još jedno priznanje, izrečene su brojne pohvale njegovim novinarima koji su uspijevali pripremiti i izdavati list uprkos svakodnevnim bombardovanjima. Na Kongresu je priređena izložba Oslobođenja, a glavnom uredniku Kemalu Kurspahiću uručeno je posebno priznanje.

1993. U eksploziji automobila bombe ispred galerije Ufici u Firenci poginulo je petoro ljudi.

1999. Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu optužio je predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših funkcionera Jugoslavije i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

2006. U snažnom zemljotresu koji je pogodio indonezijsko ostrvo Java poginule su 5.782 osobe, a više od 130.000 ljudi ostalo je bez domova.

2014. Na predsjedničkim izborima u Egiptu pobijedio bivši komandant vojske Abdel Fatah el-Sisi, koji je predvodio svrgavanje islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, jula 2013.

2015. Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je Rezoluciju 2222 kojom se osuđuje svako nasilje i zloupotreba protiv novinara, medijskih profesionalaca i povezanog osoblja u situaciji oružanih sukoba i pozivaju države da ispune obaveze u pogledu njihove zaštite.