Na današnji dan - 29. juli

tunel

 

1526. U pohodu na Ugarsku, turska vojska poslije trosedmične opsade zauzela Petrovaradin. Turci potom osvojili susjedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na rijeci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. augusta potukli kod Mohača vojsku kralja Ludovika II Jagelovića.

1588. Britanska flota pod komandom lorda Howarda i ser Francis Drake porazila špansku Nepobjedivu armadu od 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip II.

1856. Umro njemački kompozitor Robert Schumann, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma.

1878. Počela austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu.

1890. Umro holandski slikar Vincent van Gogh. Jedan od najcjenjenijih umjetnika u 19. vijeku, čije je djelo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza, za života prodao jednu sliku.

1900. Anarhista Gaetano Bresci u Monci ubio kralja Italije Umberta I. Atentator 1901. izvršio samoubistvo.

1905. Rođen švedski političar Dag Hammarskjöld, generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1953. do 1961, kada je poginuo u avionskoj nesreći u Africi na jednom od svojih mirovnih putovanja. Posthumno mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

1937. Japanske trupe okupirale, u Kinesko-japanskom ratu, kineski grad Tjencin.

1940. Počela vazdušna ofanziva Njemačke na Veliku Britaniju u Drugom svjetskom ratu.

1941. Višijevska Francuska i Japan potpisali sporazum o zajedničkom protektoratu nad Indokinom. Francuska nastavila upravljanje Indokinom, a Japan poslao trupe.

1946. U Parizu počela mirovna konferencija zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasjedanja konferencije od 29. jula do 16. oktobra, potpisani 10. februara 1947.

1948. Na stadionu Wembley u Londonu otvorene prve Olimpijske igre poslije Drugog svjetskog rata.

1973. Grci se na referendumu koji je raspisala vojna hunta izjasnili za ukidanje monarhije, a vođa vojne hunte, pukovnik Jorgos Papadopulos, postao predsjednik Grčke.

1983. Umro španski filmski režiser Luis Buñuel, jedan od najvećih reditelja svjetske kinematografije, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima.

1983. Umro britanski pozorišni i filmski glumac David Niven, dobitnik Oscara 1958. za film “Odvojeni stolovi”.

1993. Poslije višemjesečnih radova probijen tunel ispod aerodromske piste, između sarajevskih naselja Dobrinja i Butmir, jedina veza opkoljenog Sarajeva sa slobodnom teritorijom Hrasnice i Igmana.

1994. Bivši premijer Italije Bettino Craxi osuđen na osam i po godina zatvora pod optužbom za prevaru. Craxi presudu dočekao u izbjeglištvu u Tunisu, gdje je i umro.

1996. Kina izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stepena Richterove skale na Lop Noru, a potom obećala da će se pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

1999. U Sarajevu počeo samit Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Delegacije 39 zemalja i predstavnici 17 međunarodnih organizacija 30. jula usvojili deklaraciju o demokratizaciji i ekonomskoj obnovi Balkana.

2008. Umro jedan od najomiljenijih sportista u bivšoj Jugoslaviji Mate Parlov. U profesionalnoj karijeri boksera osvojio je 1976. godine naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u 1978. godine. Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Mate Parlov jedini je boksač u povijesti tog sporta koji je osvojio olimpijsku (1972), evropsku i svjetsku amatersku, te europsku i svjetsku profesionalnu titulu.