Na današnji dan - 29. maja 1985. dogodila se tragedija na stadionu Heysel u Bruxellesu

hejsel
Poslije duge opsade, 1453. godine turska vojska sa sultanom Mehmedom II na čelu zauzela Carigrad (Konstantinopolj), prijestolnicu nekada moćnog Bizantijskog carstva. Tada je poginuo i posljednji bizantijski car Konstantin XI Paleolog

 

1868. U Beogradu, u Topčideru, ubijen knez Mihailo Obrenović. Atentatori uhapšeni, odmah osuđeni i strijeljani na Karaburmi.

1875. U Mostaru rođen Svetozar Ćorović, bh. književnik, koji je u Mostaru 1896. s Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo list Zora u kojem je razvio plodan pripovjedački i urednički rad. U pripovijetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući neposrednim stilom, koji se odlikuje živopisnošću kazivanja i lakoćom.

1903. U Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena Draga Mašin. Ubistvo posljednjeg vladara iz dinastije Obrenović izvršila je grupa oficira. Novi kralj Srbije postao je Petar I Karađorđević.

1917. Rođen američki državnik John Fitzgerald Kennedy, predsjednik SAD-a od januara 1961. do 22. novembra 1963, kada je ubijen u atentatu u Dallasu.

1929. U New Yorku prikazan prvi zvučni film u boji “On With the Show”.

1943. Na plato Tjentišta na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu dio partizanskih jedinica i Vrhovni štab NOVJ probili se iz obruča 130.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih, četničkih i ustaških vojnika. Ogorčene borbe okončane 15. juna kada se probila većina partizanskih jedinica uz obostrano velike žrtve.

1953. Novozelanđanin Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay osvojili, prvi u svijetu, Mount Everest, najviši planinski vrh na svijetu, visok 8.848 metara.

1985. Na stadionu Heysel u Bruxellesu, u neredima pred finalni meč evropskog Kupa šampiona italijanskog prvaka Juventusa i engleskog Liverpoola, poginulo 39, a povrijeđeno više od 400 ljudi, uglavnom italijanskih navijača.

1990. Boris Jeljcin izabran za prvog predsjednika Ruske Federacije. U decembru 1999. podnio je ostavku i imenovao premijera Vladimira Putina za vršioca dužnosti. Putin je 26. marta 2002. izabran za predsjednika Rusije.

1992. Nakon granatiranja sa položaja Vojske RS-a iznad grada, srušena i zapaljena džamija Magribija na Marindvoru u Sarajevu. Isti dan sa istih položaja u Nedžarićima granatirana i prvi put zapaljena zgrada Oslobođenja.

1994. U izbjeglištvu u Čileu umro Erich Honecker, komunistički lider i predsjednik Istočne Njemačke od 1976. do 1989, kada je, pod pritiskom masovnih antirežimskih protesta, primoran da ode sa vlasti. Pod njegovim nadzorom 1961. izgrađen Berlinski zid.

1997. Loran Kabila preuzeo dužnost predsjednika Demokratske Republike Kongo, 12 dana pošto su njegove snage, u sedmomjesečnom građanskom ratu, porazile armiju lojalnu diktatoru Mobutuu Sese Seku.

2001. Četiri sljedbenika Osame bin Ladena, šefa Al-Kaide, osuđena u SAD-u za planiranje ubistava Amerikanaca u inostranstvu i postavljanje bombi u dvije ambasade SAD-a u Africi.

2003. Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu umro Momir Talić, bivši načelnik Generalštaba Vojske RS-a i haški zatvorenik. Iz Haškog zatvora bio je privremeno pušten na slobodu radi liječenja.

2010. U Los Angelesu umro Dennis Lee Hopper, američki glumac i režiser.

2018. U belgijskom gradu Liegeu terorista Benjamin Herman (36) s leđa je napao policajce nožem na ulici, oteo pištolj od jednog od njih i potom ubio dvojicu policajaca. Napadač je zatim pucao u mladića koji je sjedio u parkiranom automobilu, a onda se sklonio u obližnju školu, gdje je ubijen u okršaju sa policijom. Napadač je dan ranije izašao iz zatvora.