NA DANAŠNJI DAN: Osnovana je fašistička tvorevina Nezavisna Država Hrvatska

NDH
U našoj novoj pokrenutoj rubrici, "Na današnji dan", donosimo priču o osnivanju fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske, koja je osnovana 10. aprila 1941. godine.

Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila je fašistička marionetska država Trećeg rajha i Kraljevine Italije za vrijeme Drugog svjetskog rata, između 1941. i 1945. godine. Proglašena je 10. aprila 1941., nakon invazije Sila Osovina na Kraljevinu Jugoslaviju.

Proglasio ju je Slavko Kvaternik.

Osnivanje Nezavisne Države Hrvatske potpomognuto je njemačkim nacističkim režimom. Vođa njenog stvaranja je bio Ante Pavelić zajedno s Ustaškim pokretom. Obuhvatala je područja Hrvatske (bez obale i gradova Split, Zadar, Rijeka i Pula), čitavu Bosnu i Hercegovinu, dijelove Srijema sa gradom Zemunom.

Kapitulacijom Italije, NDH preuzima vlast nad gradovima i otocima koji su do tada bili pod italijanskom upravom, te kasnije nad Bokom Kotorskom. Glavni grad bio je Zagreb, veći centri bili su: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Dubrovnik i Osijek. Vojska je bila sastavljena od ustaške i domobranske vojske. Glavne religije su bile katolicizam, islam i pravoslavlje.

Sa svjetske pozornice NDH je nestala oslobađanjem teritorije od strane jedinica jugoslavenskih partizana 1945. godine.

Vrijedi istaći da je i Grad Cazin bio u sastavu NDH, preciznije u župi Krbava-Psat.