Na današnji dan poginuo Toše Proeski

.
Bio je jedan od najpopularnijih pjevača s prostora bivše Jugoslavije

Na današnji dan Plonsku u Poljskoj 1886. rođen je izraelski državnik David Ben Gurion, vođa borbe za stvaranje Izraela i prvi predsjednik vlade te države od 1948. do 1953. i ponovo od 1955. do 1963. Kao predsjednik vlade stvorio je izraelsku armiju

1758. Rođen američki filolog i leksikograf Noah Webster, simbol leksikografske tradicije u SAD-u. Objavio je 1806. svoj prvi rječnik engleskog jezika Compendious Dictionary of the English Language, a 1828. rječnik koji i sada nosi njegovo ime. Izuzetno obimni “potomci” Websterovih rječnika smatraju se najboljim rječnicima engleskog jezika.

1846. Američki ljekar John Warren upotrijebio je prvi put u historiji hirurgije etar za veći operativni zahvat, uklonivši tumor pacijentu u općoj bolnici Massachusetts u Bostonu.

 

Rođen američki pisac

1888. Rođen američki pisac Eugene Gladstone O’Neill, tvorac moderne američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936. Njegove drame odlikuju realizam i žestina.

1927. U Danzigu u Poljskoj rođen njemački pisac Günter Grass. Svjetski uspjeh postigao je već prvim romanom “Limeni doboš”. Na ciničan i brutalan način prikazao je njemačko građanstvo u vrijeme nacizma. Iako je sve vrijeme javno ispoljavao naglašeno ljevičarske stavove, ispostavilo se da je bio pripadnik SS formacija tokom Drugog svjetskog rata. Umro je 13. aprila 2015.

1978. Poljski kardinal Karol Wojtyła izabran je za 264. poglavara Rimokatoličke crkve kao prvi neitalijanski papa poslije 456 godina, pod imenom Ivan Pavao Drugi.

1940. Njemački okupacioni generalni guverner Poljske Hans Frank ustanovio je geto u Varšavi. U njega su Nijemci zatvorili oko 440.000 Jevreja iz Varšave i drugih poljskih mjesta, kao i iz Njemačke. Desetine hiljada Jevreja tu su umrle od gladi i bolesti, a više od 310.000 otpremljeno je u logore smrti i ubijeno u gasnim komorama. Preživjeli su 1943. podigli ustanak, ali su tokom odmazde gotovo svi stradali.

1949. Porazom prokomunističke Demokratske armije u Grčkoj je okončan trogodišnji građanski rat, što je, između ostalog, bila posljedica činjenice da je Britanija vojno intervenisala u korist monarhista.

1964. Kina izvela prvu eksploziju atomske bombe, postavši peta zemlja svijeta koja raspolaže nuklearnim oružjem.

Umro izraelski general i političar

1981. Umro izraelski general i političar Moshe Dayan, pobjednik u ratu protiv Arapa u junu 1967, u kojem je Izrael, poslije vojnih provokacija Egipta, za nekoliko dana zaposjeo Sinaj, Gazu, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

1982. Umro italijanski operski pjevač Mario del Monaco, nazvan tenorom epohe. Zahvaljujući izuzetnom glasu i izvanrednom osjećanju za scenu, stekao je ogromnu popularnost i priznanje kritike.

1984. Crnački anglikanski arhiepiskop Johannesburga Desmond Tutu dobio je Nobelovu nagradu za mir.

2007. Umrla britanska glumica Deborah Kerr. Oscar za životno djelo dobila je 1994. godine.

2007. U saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb - Beograd, kod Nove Gradiške, poginuo makedonski pjevač Toše Proeski. Rođen je u Kruševu u Makedoniji. Bio je jedan od najpopularnijih pjevača s prostora bivše Jugoslavije.

 

Potpisan sporazum

2009. Nakon višegodišnjeg graničnog spora Kosovo i Makedonija potpisali sporazum o razgraničenju.

2016. Grupa od 15 osoba, među kojima se nalazio i bivši komandant srbijanske Žandarmerije Bratislav Dikić, uhapšena u okolini Podgorice zbog planiranja oružanog sukoba i nasilnog obaranja crnogorske vlade i Mila Đukanovića. Grupa je tokom izborne noći unijela velike količine oružja i municije s ciljem da izazove oružane sukobe i likvidacije prvih ljudi u Crnoj Gori.

2017. Iračka vojska i šiitske milicije zauzele grad Kirkuk i naftna polja koji su bili pod kontrolom iračkih Kurda od 2014. godine.

 

Foto: Arhiv