Na GP Izačić zabrinuti: Sutra u BiH stižu tri puna autobusa iz Austrije

ydfdffsd
Federalna uprava za inspekcijske poslove intenzivno provodi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa, a zaključno sa 6. aprilom federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su 23.164 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana, dok je tokom jučerašnjeg dana izdato 366 rješenja.

Situacija koja zabrinjava kantonalnu ministricu zdravlja Nerminu Ćemalović odnosi se na najavljen dolazak tri puna autobusa iz Austrije, a koja bi trebala ući na GP Izačić.

Osobama koje sutra dolaze iz Austrije bit će izdano rješenje o kućnoj samoizolaciji ili nekom drugom zdravstvenom nadzoru. Koliko sam upoznata, radi se o našim građanima koji su ostali bez posla u Austriji. Potrebni su nam brzi testovi na koronavirus kako bi u narednom periodu mogli na granici testirati osobe koje ulaze u BiH, kazala je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Najnovija naredba Civilne zaštite FBiH predviđa da osoba koja uđe u BiH provede 24 sata u karanteni , a doktor bi trebao odlučiti za svakog putnika da li će ići u izolatoriji ili u kućnu samoizolaciju. Međutim, za sada nema uvjeta za takvo zadržavanje putnika na granici jer šatori koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH ne zadovoljavaju osnovne zdravstvene i higijenske uslove.

Ministrica Ćemalović potvrdila je da su danas zabilježena četiri slučaja koronavirusa na području USK, a radi se o osobama sa područja grada Cazina. Kako doznajemo iz istog izvora danas su na testiranje poslana 42 uzorka.