Na granici sa Srbijom uhapšen pripadnik Armije BiH Husein Mujanović

Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović, koji je jučer uhapšen na granici sa Srbijom u Priboju, ostat će u pritvoru 48 sati, a tužilac će ga, kako saznaje Dnevni avaz, saslušati sutra.

Mujanoviću je dodijeljena advokatica po službenoj dužnosti Sanja Ristić.

Mirsada Kastrat-Mujanović, supruga uhapšenog Mujanovića, kazala je da njenog muža terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Hrasnici 1992. godine.

– Nije mi jasno kako ga ranije nisu uhapsili ako postoji ta potjernica jer je on nebrojeno puta prelazio granicu. Vjerujem da je moj muž nevin i da će biti pušten na slobodu – kazala je Mirsada Kastrat-Mujanović za Avaz.

Miroslav Kojić iz Ambasade BiH u Beogradu je naveo kako je danas telefonskim putem Ambasada BiH obaviještena od Policijske uprave grada Beograda da se u policijskom pritvoru nalazi Mujanović koji je uhapšen te da mu je određena mjera policijskog zadržavanja do 48 sati.

– Iz telefonskog razgovora obaviješteni smo da je lice uhapšeno po potjernici MUP-a Republike Srbije za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnica i Sokolović Kolonija u Sarajevu – rekao je Kojić za BIRN BiH, pojasnivši da će istražni sudija odlučiti o daljim mjerama i radnjama.

Kojić je naveo da Mujanović osim bosanskohercegovačkog državljanstva po rođenju ima i državljanstvo Crne Gore, te da su iz Policijske uprave kazali da je Mujanović tražio da se obavijesti i Ambasada Crne Gore u Beogradu.

– Mi do danas još nismo dobili verbalnu notu kojoj nas zvanično i pismeno obavještavaju, ovo smo dobili kroz našu telefonsku korespodenciju s nadležnim iz policijske uprave grada Beograda, koji su nam sve ove navode zvanično potvrdili, ali telefonskim putem – izjavio je Kojić.

Mujanovićeva porodica, kako je rekao Kojić, također je o svemu obaviještena.

Podsjećamo, Mujanović je uhapšen na graničnom prijelazu sa Srbijom, u blizini Priboja, bivši je borac Armije RBiH i penzionisani službenik Ministarstva odbrane BiH.