Na izborima za Parlament EU uvjerljivi Salvini, Le Pen i Orban, najbrojniji EPP i socijaldemokrati

Trodnevni izbori za Evropski parlament okončani su jučer. Pravo glasa imalo više od 400 miliona građana EU.

Izlaznost je bila veća nego 2014. godine kada su održani prethodni izbori, a, prema prvim rezultatima, najbrojniji i dalje su EPP i socijaldemokrati.

Glasalo se u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i u Mađarskoj. Evropski izbori su održani u četvrtak u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak su glasali Irci i Česi, a u subotu Česi (drugi dan), Letonci, Maltežani i Slovaci.

Dvije najveće grupacije u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija i socijaldemokrati - iako su izgubile određeni broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora. Prema posljednjim podacima, ovo je najveća izlaznost u posljednje dvije decenije.

Klub zastupnika Evropske narodne stranke (kršćanski demokrati) dobio je 178 zastupničkih mjesta. Riječ je, pak, o gubitku određenog broja mjesta, jer su do sada imali 216.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a u prethodnom mandatu su imali 185 mjesta. 

Evropski konzervativci i reformisti također su pali na 61. zastupničko mjesto, i to sa 77, koliko su imali.  

Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 zastupnika, sa 69.

Konfederalni klub zastupnika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice je pao na 39 zastupnika sa 52, koliko su imali. Klub zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prije su imali 52 zastupnika. Klub zastupnika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 zastupnička mjesta.

Klub zastupnika Evrope nacija i sloboda sada, također, ima 55 zastupnika, dok je prije imao 36, a Nezavisni zastupnici sada imaju tek sedam mjesta, dok su ranije imali 20.

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastiana Kurza veliki je pobjednik izbora za Evropski parlament u Austriji. Premijer Mađarske Viktor Orban osvojio je uvjerljivu većinu birača.

Po zemljama, najviše je odjeknula pobjeda Nacionalnog okupljanja (RN) krajnje desne stranke Marine Le Pen u Francuskoj. Le Pen je osvojila 24 posto glasova, jedan postotni bod više od Republike u pokretu (LREM) predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

U Italiji je Liga potpredsjednika vlade Matea Salvinija (Matteo) pobijedila na evropskim izborima s 27 posto glasova, pokazale su izlazne ankete televizije RAI. 

U Njemačkoj su stranke vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije CDU/CSU i SPD pretrpjele snažne gubitke, dok je Stranka zelenih s 21,8 posto ostvarila najbolji rezultat na saveznom nivou. Suprotno njima, socijaldemokrati su s 15,4 posto ostvarili najgori rezultat u povijesti na nekim izborima. Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) je osvojila 10,4 posto glasova, što je 3,3 posto više nego na posljednjim EU izborima, ali oko dva posto manje nego na parlamentarnim izborima 2017.

U Velikoj Britaniji, koja se donedavno nadala da na izbore neće ni morati, pobijedila je Stranka za Brexit Najdžela Faraža (Nigel Farage) s 31 posto glasova ispred laburista s 19,1 i liberala s 18,9 posto glasova. Vladajući konzervativci tek su četvrti s 12 posto.

U Grčkoj je opoziciona stranka Nova demokratija pobijedila na izborima za Evropski parlament ispred vladajuće Sirize premijera Aleksisa Ciprasa. 

Vladajuću stranku su u nedjelju kaznili i Rumuni. Izlazne ankete pokazuju kako su vladajući socijaldemokrati (PSD) i opoziciona Nacionalna liberalna stranka izjednačeni na 25,8 posto. To je velik udarac za vladajuće koji su na posljednjim izborima, onima za nacionalni parlament, osvojili nešto ispod 45 posto glasova, prenosi Dnevni avaz.

Vladajući su izgubili i u Danskoj. Liberali, stranka desnog centra premijera Larsa Lokea Rasmusena (Lokke Rasmussen) dobila je 20,6 posto, ali su bolji bili opozicioni socijaldemokrati s 23,6 posto.