Na izgradnji tunela Zenica užurbano radi 120 ljudi!

tunel
U lijevoj tunelskoj cijevi iskopali smo 167, a u desnoj 65 metara, otkriva Mušija.

 

U mjestu Ponirak kod Zenice, na poddionici puta Ponirak - Vraca Koridora 5C, užurbano se radi na izgradnji tunela Zenica koji će stvoriti bolje uvjete za razvoj Bosne i Hercegovine. Vrijednost gradnje tunela, čija je lijeva cijev duga 2.475, a desna 2.420 metara, je 60 miliona maraka. 

 

Nema predaha

Prema riječima Ahmeda Mušije, koji je zadužen za radove na tunelu, od 10. decembra prošle godine, kada je posao ozvaničen, nema predaha. 

- Za sada se sve odvija dosta dobro. Ušli smo u tunel, iskopali u lijevoj cijevi 167, a u desnoj 65 metara - otkriva Mušija.

Ne krije da su i na ovom projektu, kao što je to slučaj na kompletnoj dionici Koridora 5C u Zenici, naišli na nepredviđene i složene situacije, ali su ih uspješno prevazišli.

- Bilo je nepredviđenih situacija poput one od prošlog vikenda, kada je naglo prodrla voda. Otežani su i uvjeti rada zbog temperatura, ali slijedi ljepše vrijeme pa ćemo otkloniti i tu barijeru - govori on.

 

 

Navodi da imaju mladu ekipu inžinjera i radnika, ali mu je, kako kaže, zadovoljstvo naučiti ih poslu, a oni odgovaraju svim izazovima koji se pred njima nađu.

- Trenutno je na tunelu Zenica angažirano blizu 120 ljudi, a dolaskom ljepšeg vremena broj radnika bit će povećan. U dinamičkom smo planu, pratimo ga, tako da ćemo ispoštovati rok za završetak, a to je 30 mjeseci - optimističan je Mušija.

 

Pet kilometara

Tunel će skratiti put Zenica - Žepče za pet kilometara, a uz njega će se graditi i potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak.  

Sredstva za tunel, 50 miliona eura, osigurana su putem Evropske investicijske banke (EIB), a tu su i bespovratna sredstva Evropske unije u visini od 19 miliona eura. 

 

Pristup manjim gradovima

Izgradnjom poddionice Tunel Zenica - Donja Gračanica bit će osiguran bolji pristup manjim gradovima. Uz to, poboljšat će se bh. turistička ruta i unaprijediti trgovinski tokovi između zemalja regiona, što će pozitivno utjecati i na bh. ekonomiju.