fbpx Na KCUS-u i dalje 72 djece sa srčanim manama čeka operaciju!

Na KCUS-u i dalje 72 djece sa srčanim manama čeka operaciju!

Home

Na KCUS-u i dalje 72 djece sa srčanim manama čeka operaciju!


U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) već mjesecima nije urađena nijedna operacija srca. Ni u najhitnijim slučajevima!

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH KCUS-u godišnje uplati skoro 9 miliona maraka za kardiohirurške zahvate, no ni to ne pomaže da se s operacijama ponovo krene. 
 
Od januara na operaciju čeka 72 djece s urođenim srčanim manama. Doktor koji je radio ove komplicirane zahvate napustio je Klinički centar, a sve zbog fantomskih „ušteda“ direktorice Sebije Izetbegović, koja nije osiguravala neophodni materijal da bi zahvati mogli biti rađeni.

Velike cifre 

S obzirom na to da se radi o hitnim slučajevima i da je tim pacijentima svaka minuta dragocjena, 15 djece je za ovih pet mjeseci, zahvaljujući Zavodu, izmješteno na operativne zahvate u inozemstvo.

Njihove operacije, koje su na KCUS-u, da ima ljekara, mogle biti urađene, koštale su Zavod više od milion maraka!

Ovim se ponovo pokazuje da Izetbegović uštede, kojima se naglas hvali, nije napravila zahvaljujući svom radu, nego preko pacijenata na kojima je štedjela, a za koje je dobivala novac.

Pacijenti su mogli na KCUS-u biti operirani za 30.000 KM, što je Zavod već svakako platio, ali su izmješteni u inozemstvo, pa su operacije koštale i do 100.000 KM.

- Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je od 1. januara do 31. maja ove godine stručnoj komisiji podnio 17 prijedloga za upućivanje djece oboljele od urođenih srčanih mana na liječenje u inozemstvo. Od toga je odobreno 15 prijedloga za operaciju djece u inozemstvu, dok su ostali prijedlozi u postupku rješavanja - kazali su iz Zavoda. 

Da je stanje na KCUS-u zabrinjavajuće, iako rukovodstvo tvrdi drugačije, pokazuju i ostali podaci Zavoda, u kojima je navedeno da je prošle godine, kada je za kardiohirurške zahvate izdvojeno 8,8 miliona KM, samo šestero djece putem Zavoda bilo izmješteno u inozemstvo na operaciju.

Ostali zahvati rađeni su u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je prije dolaska Izetbegović slovila za bolnicu koja ima najbolju kardiohirurgiju u regiji, pa i šire. 

Nažalost, i kad bude operirano 15 djece, lista čekanja neće biti smanjena, već proširena.  

- Lista se na smanjuje, čak je veća - kazao nam je jedan od ljekara, koji tvrdi da Izetbegović nije napravila nikakve uštede. 

Iz Zavoda navode da su iz ostalih kliničkih centara imali dosta manje prijedloga. 

Liječenje i pregledi

- Kliničke zdravstvene ustanove KCUS, UKC Tuzla i SKB Mostar su u od 1. januara do 31. maja podnijele 35 prijedloga za upućivanje djece oboljele od urođenih srčanih mana na liječenje i kontrolne preglede u inozemstvo. Od navedenog broja odobreno je 28 prijedloga, dok su ostali u postupku rješavanja. Upoređujući ovaj broj podnesenih i odobrenih prijedloga u toku pet mjeseci 2017. s ranijim godinama, može se konstatirati porast broja podnesenih prijedloga i odobrenih operacija urođenih srčanih mana u inozemstvu u ovoj godini - pojasnili su iz Zavoda. 

Uzmu li se ove brojke u obzir, dođe se do podatka da su UKC Tuzla i SBK Mostar skupa uputili 18 prijedloga, a KCUS sam 17 prijedloga za operacije djece u inozemstvu.

Cijene operacija do 50.000 eura

Fond zdravstvene zaštite Federacije BiH snosi troškove liječenja djece ne samo van BiH nego i u kardiohirurškim centrima u Sarajevu.

Cijene na KCUS-u neuporedive su s cijenama koje se moraju izdvojiti za operacije u Austriji, Italiji, Turskoj, gdje se kreću čak do 50.000 eura i više.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 13/06/2017 - 18:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top