Na KCUS-u spašen desetogodišnji dječak

Prema riječima doc. dr. Zlatana Zvizdića pacijent je primljen u vrlo ozbiljnom i teškom stanju.

Na Klinici da dječiju hirurgiju KCUS nedavno je, multidisciplinarnim pristupom nekoliko medicinskih timova, spašen desetogodišnji dječak iz Sarajeva sa dijagnozom ekstremno aktivnog feohromocitoma – tumora nadbubrežne žljezde.

Prema riječima doc. dr. Zlatana Zvizdića pacijent je primljen u vrlo ozbiljnom i teškom stanju.

“Po prijemu pacijent B. A. je reanimiran. Urađen je hitni CT glave i nalaz je bio uredan. Otkrivena je izrazita hipertenzija. Dodatna dijagnostika (UZ, CT i MRI abdomena) otkrili su tumorsku masu u području lijeve nadbubrežne žlijezde, te je postavljena dijagnoza ekstremno aktivnog feohromocitoma. Sazvali smo multidisciplinarni konzilijarni sastanak (pedijatri, intezivisti, pedijatri kardiolozi, endokrinolozi, dječiji hirurzi i anesteziolozi) i odlučili smo da se nastavi antihipertenzivna terapija. Zbog pažljivog monitoringa i kontinuiranog praćenja tenzije dječaka, odlučeno da se operativni zahvat izvede na lokalitetu KCUS u sali Klinike za kardiohirurgiju. Operativni multidisciplinaran tim činili su: dječiji hirurzi, urolozi i anesteziolog. Operativni zahvat protekao je uredno i dječak je otpušten kući, urednog lokalnog nalaza i općeg stanja”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić izrazio je veliku zahvalnost menadžmentu KCUS, zahvaljujući kojem su stvoreni svi uslovi za ovako složene operativne zahvate.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović je istakla da se na Klinici za dječiju hirurgiju zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu u liječenju uspješno rade najkompleksniji operativni zahvati iz oblasti dječije hirurgije.

„Rješavajući ovako komplikovan slučaj KCUS pokazuje šta znači raditi stručno i skladno. Odličan rezultat mora doći kada se udruže snaga svih stručnjaka i svih nivoa zdravstvene usluge na tercijarnom nivou. U ovome slučaju su učestvovali: dječiji hirurzi, anesteziolozi, urolozi, pedijatri, medicinske sestre i tehničari uz stalnu podršku menadžmenta. Ponosni smo na ovako izvrsno urađenom poslu. Naš cilj su zadovoljni pacijenti i zadovoljni uposlenici “ – izjavila je Izetbegović.