Na krijumčarenju migranata kriminalne grupe zaradile između sedam i po i deset miliona eura

Ovo je bila prva međunarodna operativna akcija u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na krijumčarenju migranata organizirane kriminalne grupe zaradile su između sedam i po i 10 miliona eura, saopćeno je ovo na konferenciji za novinare u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Predstavljeni su rezultati policijske akcije provedene u proteklih osam dana na teritoriju BiH pod nazivom "Operacija BiH 2019.", u kojoj su učestvovale policijske agencije iz naše i zemalja iz regiona, kao i predstavnici EUROPOL-a.

Obrađivana su 24 zahtjeva za provjeru 85 osoba koje se uglavnom vežu za krijumčarenje migranata.

Ovo je bila prva međunarodna operativna akcija u sprečavanju ilegalnih migracija.

Tokom akcije utvrđen je i oduzet broj podudaranja podataka za određene osobe, što znači da su oni već u nekoj vrsti provjere, odnosno evidencije za iste kriminalne aktivnosti.

Ocijenjeno je da je, prema istraživanju, bavljenje trgovinom ljudima najisplativiji kriminalni posao i najgori oblik kriminala jer se ljudu tretiraju na najgori mogući način.

Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima BiH iznio je podatak da je do sada među migrantima detektiano pet osoba opasnih po nacionalnu sigurnost i da su oni u procesu deportacije.

No, kako je kazao, zbog problema u saradnji i komunikaciji s vlastima u Pakistanu i Afganistanu taj proces je složen i veoma dugotrajan i može trajati i do tri godine, prenosi Dnevni avaz.

Opća ocjena nakon ove operacije je da je propusnost bh. granica i dalje najveći problem jer ne postoje kapaciteti za sprečavanje ilegalnog ulaska migranata, kao i problemi u provedbi Sporazuma o redmisiji sa susjednim zemljama, odakle migranti pristižu, a BiH ih ne može vratiti odakle su stigli.

Također, rečeno je da su ilegalni ulasci migranata dirigirani, dobro organizirani proces u kriminalnim aktivnostima i, ako se BiH, ali i druge zemlje dovoljno ne angažiraju, suočit ćemo se s velikim izazovima.