Na meti prevaranata u BiH su svi, od učenika do starijih

.

S porastom korištenja interneta među svim generacijama građana Bosne i Hercegovine, stručnjaci upozoravaju na rastući broj prijevara koje se događaju online. Cyber-kriminalci postaju sve vještiji, a građani se sve teže brane od lukavih prijevara koje sežu od lažne online trgovine do manipulacija putem društvenih mreža.

Jedan od čestih oblika prijevara odnosi se na online kupovinu, gdje građani naruče proizvod, ali umjesto željenog artikla dobiju nešto sasvim drugo. Osim toga, prijevare uključuju i krađu bankovnih podataka putem lažnih obrazaca ili ispunjavanja informacija na web stranicama.

Saša Petrović iz FUP-a, za Večernji list naglašava opasnosti od ovakvih prijevara, ističući da je teško prepoznati žrtvu.

Online trgovina nije jedina meta prijevara, već i društvene mreže postaju teren za obmane. Nedavno su se pojavile lažne informacije o smrti, gdje su korisnici pozivani da kliknu na sumnjive poveznice koje su vodile do gubitka pristupa Facebook profilu. Ovom prilikom, stručnjaci upozoravaju na opasnosti od dijeljenja osobnih podataka i lozinki putem sumnjivih veza.

Učenici i nastavno osoblje postali su mete prijevara na početku školske godine, s ponudama lažnih nagradnih igara i stipendija koje su imale za cilj prikupljanje osobnih podataka. Stručnjaci za sigurnost apeliraju na oprez u dijeljenju osobnih podataka kako bi se izbjegle krađe identiteta i financijske prijevare.

Čak ni penzioneri nisu izuzeti iz ovog trenda prijevara. Lopovi se predstavljajući kao liječnici ulaze u domove starijih građana pod izgovorom besplatnih pregleda te na taj način dolaze do njihova povjerenja. Uglavnom napuštajući kuće s nekoliko stotina ili hiljada konvertibilnih maraka, penzioneri često postaju žrtve lažnih medicinskih proizvoda.

Iz MUP-a i udruga za zaštitu potrošača upućuju upozorenje građanima, potičući ih da ne dijele osobne podatke s nepoznatim osobama i neprovjerenim trgovinama. Također, naglašavaju važnost prijavljivanja sumnjivih situacija policiji, a starijima savjetuju oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama.