Na mirnom okupljanju protiv femicida u Gradačcu policija identifikovala prisutne

policija
Na mirnom okupljanju protiv femicida u Gradačcu policija identifikovala prisutne

 

Na svom Facebooku objavu je podijelila Neformalna grupa građanki i građana Gradačac koja je i bila organizovala mirno okupljanje.

Naveli su kako je okupljanje trajalo svega 15-minuta, ali da je policija pristupila evidentiranju i identifikovanju prisutnih.

"Na pitanje okupljenih: 'Gdje ste bili kad je Nizami pomoć trebala, a sad ste došli u roku od par minuta?' Odgovor koji su građani dobili bio je: 'A gdje ste vi bili kad se to događalo?', navodi grupa građanki i građana iz Gradačca na svom Facebooku.

Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović izrazio je nezadovoljstvo zbog ovakvog poteza policije kazavši da je reakcija bila “neprimjerena i nepotrebna”.

"Od direktora Uprave policije MUP-a TK ću zatražiti da ispita sve okolnosti i utvrdi odgovornost za ovakve postupke, kojima se narušava ionako poljuljano povjerenje građana. Sve istrage koje se vode vezano za događaje od 11.8.2023. kao i onome sto im je prethodilo, moraju biti objektivne i profesionalne, a svi koji su na bilo koji način učestvovali i doprinijeli istima moraju biti adekvatno sankcionirani. Niko , pa ni policijski službenici, ne smiju biti amnestirani od odgovornosti, ako se ista utvrdi", naveo je Mehanović u izjavi za Federalnu TV.

Inače, riječ je o akciji koja je jučer bila održana i u Sarajevu u istom terminu kada su žene nakratko blokirale glavnu saobraćajnicu u 16 sati i poslale poruku "Nikada sama niti u jednoj borbi".