Semić: Na moru plaća 1.000 eura, radnika ni za lijeka

Ljudima se definitivno isplati raditi te poslove. Tokom jedne sezone zarade više nego za godinu u BiH

Prošle su sedmice u četiri bh. grada organizirani sajmovi za posao u Hrvatskoj. Riječ je uglavnom o ponudama za sezonske poslove na Jadranu, gdje su i ranije radili radnici iz naše zemlje. No, ove godine, hrvatski poslodavci nisu uspjeli naći ni približan broj potrebnih radnika.

Potvrdila je to za „Avaz“ i Amila Ferušić iz agencije DEKRA, koja se bavi organizacijom sajmova zapošljavanja za strane poslodavce.

Nema konobara, kuhara, sobarica. Od nas poslodavci traže veći broj radnika za više pozicija. Lako se na licu mjesta obave i intervjui sa zainteresiranima. Sajmovi su dobro posjećeni, ali radnika nema – kaže Ferušić.

Ona smatra da su uvjeti koje poslodavci nude izuzetno dobri.

Ljudima se definitivno isplati raditi te poslove. Tokom jedne sezone zarade više nego za godinu u BiH – dodala je Ferušić.

I Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH, potvrđuje da strani poslodavci našim radnicima nude odlične uvjete.

U pitanju su sigurni poslovi, ali radnika nema ni za lijeka. Znam da kuhari, konobari, građevinci za osam sati rada u Hrvatskoj mogu zaraditi mjesečno od 700 do 1.000 eura, plus osigurana hrana, spavanje, šestomjesečni ugovori. Bez obzira na sve, radnika više nema – rekao je Semić.

Iz jednog hrvatskog lanca hotela kazali su da su na sajmovima u BiH umjesto 250 sezonaca, koliko im je bilo potrebno, našli tek njih 70.

Kriza s radnom snagom je velika. Pokušavamo sajmovima, oglasima, na sve načine, ali bez velikih rezultata. Hrvatski radnici već su otišli u Evropsku uniju, mi tražimo radnike u BiH, Srbiji ili Crnoj Gori – kazali su nam.