Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Na aerodromu Elington na Novom Zelandu sprovodi se eksperiment u kome galebove farbaju prehrambenom bojom, kako bi se izborili s rizikom od udara jata ptica.

Radnici su tokom tog procesa, koji je počeo prošle godine, ptice bojili narandžastom, zelenom i plavom bojom iz velikih pokretnih uređaja.

Udari ptica su velika opasnost za pilote. Jato galebova je u avgustu izazvalo pad jednog aviona u Rusiji.

Privremena boja

Boja se ispira posle nekoliko nedelja i ptice se unapred pripremaju za to, jer ih prskaju vodom u okviru programa kojim rukovidi Velington, Hat Siti, saveta Porirua, univerziteta Viktorija i Odeljenja za zaštitu - piše Oslobodjenje.ba.

Javnost je na taj način preko sajta aerodroma mogla da prati obeležene galebove.

Portparol aerodroma Greg Tomas rekao je da je operacija uspela i da mu nije čudno da većina ptica dolazi sa deponije u južnom Landfilu.

„To je najveća deponija u regionu Velington, a i najbliža aerodromu jer je četiri kilometara udaljena od aerodroma", rekao je.

U poslednjem izveštaju Novozelandske uprave za civilno vazduhoplovstvo piše da je broj ptica na aerodromu Velingtonu i dalje mali, a šef operacije Met Paliser kaže da im je na prvom mestu bezbednost putnika, ali i ptica.

Ova operacija bi mogla da znači i drugim aerodromima oko kojih ima mnogo ptica, kažu iz Odeljenja za zaštitu.