fbpx Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Home

Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Na aerodromu Elington na Novom Zelandu sprovodi se eksperiment u kome galebove farbaju prehrambenom bojom, kako bi se izborili s rizikom od udara jata ptica.


Radnici su tokom tog procesa, koji je počeo prošle godine, ptice bojili narandžastom, zelenom i plavom bojom iz velikih pokretnih uređaja.

Udari ptica su velika opasnost za pilote. Jato galebova je u avgustu izazvalo pad jednog aviona u Rusiji.

Privremena boja

Boja se ispira posle nekoliko nedelja i ptice se unapred pripremaju za to, jer ih prskaju vodom u okviru programa kojim rukovidi Velington, Hat Siti, saveta Porirua, univerziteta Viktorija i Odeljenja za zaštitu - piše Oslobodjenje.ba.

Javnost je na taj način preko sajta aerodroma mogla da prati obeležene galebove.

Portparol aerodroma Greg Tomas rekao je da je operacija uspela i da mu nije čudno da većina ptica dolazi sa deponije u južnom Landfilu.

„To je najveća deponija u regionu Velington, a i najbliža aerodromu jer je četiri kilometara udaljena od aerodroma", rekao je.

U poslednjem izveštaju Novozelandske uprave za civilno vazduhoplovstvo piše da je broj ptica na aerodromu Velingtonu i dalje mali, a šef operacije Met Paliser kaže da im je na prvom mestu bezbednost putnika, ali i ptica.

Ova operacija bi mogla da znači i drugim aerodromima oko kojih ima mnogo ptica, kažu iz Odeljenja za zaštitu.

Topic
Objavio: Pon, 09/09/2019 - 22:49

Povezane vijesti

Back to top