Na području Bihaća nalazi se 2.799 migranata, evidentirano osam krivičnih djela

Vršilac dužnosti komesara policije Unsko-sanskog kantona Šero Družić i komandir Policijske uprave Bihać Šemsudin Dedić posjetili su danas bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića kako bi ga izvijestili o stanju na terenu i mjerama koje policija poduzima kada je riječ o problemima vezanim za povećan broj migranata na području Grada Bihaća, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

Družić je tom prilikom iznio podatke o 2.799 evidentiranih migranata na području Grada Bihaća, te procjene da ih trenutno blizu 2.500 boravi u Bihaću, od čega oko 1.000 u bivšem Đačkom domu, 150 bez nadzora u zgradi Doma penzionera, dok se ostali nalaze u privatnim smještajima. Dosad je evidentirano osam krivičnih djela i četiri narušavanja javnog reda i mira načinjenih od migranta.

"U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihać i zahtjevom gradonačelnika pridodali smo određen broj policijskih službenika iz drugih policijskih stanica i pojačali prisustvo pripadnika policije u gradu Bihaću, a vrši se i stalni nadzor privremene lokacije u Borićima. Ograničeni raspoloživim kapacitetima činimo maksimalne napore da se naši građani osjećaju sigurno, a asistenciju Federalne uprave policije možemo zatražiti samo prilikom nekih vanrednih intervencija koje ne možemo sami izvesti", rekao je Družić.

Na sastanku je istaknuto da se migranti koji su počinioci krivičnih djela, u saradnji sa Uredom za strance, prebacuju u izbjeglički centar u Lukavici, te da svi ilegalni imigranti koji su evidentirani od pripadnika policije proslijeđeni i Uredu za stance radi identifikacije i evidencije.

"Ja razumijem ograničenost resursa naše policije, ali nažalost sve je još uvijek samo na plećima nas koji živimo ovdje i od Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a očekujem da maksimalno istraju u interesu građana, te da zajednički vršimo pritisak na nadležne državne institucije da počnu raditi svoj posao", rekao je gradonačelnik Fazlić, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.