Na području Tuzle i Kalesije proglašeno stanje prirodne nesreće

Na području Tuzle i Kalesije proglašeno je stanje prirodne nesreće nakon nevremena koje je jučer zadesilo ovaj grad, odnosno općinu.

Gradski štab Civilne zaštite Tuzle proglasio je stanje prirodne nesreće na prostoru tri mjesne zajednice u ovom gradu. 

Usljed obilnih kišnih padavina jučer su mjesne zajednice Simin Han, Požarnica i dio mjesne zajednice Gornja Tuzla zadesile poplave i klizišta, zbog čega je Gradski štab Civilne zaštite Tuzle proglasio stanje prirodne nesreće na području ovih mjesnih zajednica.

Prema izvještaju Službe civilne zaštite Tuzle, koja je odmah intervenisala na terenu, razmjere poplave u ovim mjesnim zajednicama su veće nego 2014. godine. 

Gradski Štab Civilne zaštite Tuzle je donio zaključke da službe zaštite i spašavanja nastave s aktivnostima na otklanjanju posljedica poplava i pomoći građanima i poslovnim subjektima, koja se, između ostalog, odnosi na odvoz nanosa i krupnog otpada, dezinfekciju prostora i objekata, kao i što bržu sanaciju komulanih objekata na terenu i interventnu sanaciju klizišta.

"Gradski Štab Civilne zaštite Tuzle je gradonačelniku Jasminu Imamoviću predložio da proglasi stanje prirodne nesreće na prostoru spomenutih mjesnih zajednica, što je on i prihvatio te donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na prostoru mjesnih zajednica Požarnica, Simin Han i Gornja Tuzla", istaknuto je iz Gradskog štaba civilne zaštite Tuzle.

Na današnjoj sjednici je konstatovano da je, pored već poduzetih mjera i nastavka aktivnosti na terenu, potrebno što prije informisati građane o poduzetim mjerama i potrebi da se centralnoj komisiji za procjenu šteta pri Gradskom štabu Civilne zaštite na propisanom obrascu podnese prijava o štetama koje su građani i poslovni subjekti pretrpjeli.

Štab Civilne zaštite u Kalesiji također je donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području mjesnih zajednica Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Gornje i Vukovije Donje.

"Jaka kiša i bujice poplavile su preko 20 stambenih i nekoliko privrednih objekata, uništen je jedan i oštećena dva mosta, uništena infrastruktura na stadionu FK Mladost Kikači i Sloga Tojšići, kao i vodovodne cijevi u Mjesnoj zajednici Kikači zbog čega je ovo naselje trenutno bez vode", istaknuto je iz Civilne zaštite Kalesije.

Također, na prijedlog komandata štaba Civilne zaštite Kalsije oformljene su i dvije komisije za procjenu šteta kako bi se što prije znao iznos materijalne štete koja je nastala nakon poplava. Prema preliminarnim informacijama 
štete se mjere desetinama hiljada maraka.

"Nakon što komisija završi posao mi ćemo znati stvarno stanje na terenu i ovim putem tražimo i pomoć od Vlade TK i Vlade FBiH kako bi što prije naši građani mogli da se vrate u svoje domove i kako bi što prije sanirali štete koje su nastale", rekao je komandant štaba Civilne zaštite Kalesije Sead Džafić.