Na potezu Vijeće ministara BiH- hoće li spasiti ili uništiti turističku sezonu ove godine

asd
Vijeće ministara bi na sjednici u ponedjeljak trebalo ponovo razmotriti odluku o uvjetima za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, najavio je predsjedatelj Zoran Tegeltija. Rekao je i kako očekuje da bi odluka mogla stupiti na snagu 1. lipnja, iako jučer u Vijeću ministara nije bilo konsenzusa, a ministri Turković i Grubeša su međusobno razmijenili optužbe za to tko je kriv što odluka nije usvojena. Dok se ministri prepucavaju, turistički djelatnici nestrpljivo čekaju jer jedna godina im je već propala

Prošla godina obilježena pandemijom na koljena je bacila većinu turističkih radnika, hoće li im konačno presuditi političke igre i prepucavanja u nadolazećoj sezoni koja je trebala biti spasonosna znaće se nakon izjašnjavanja Vijeća ministara u drugom krugu glasanja.

Turistički radnici s nestrpljenem čekaju strane turiste jer podaci pokazuju kako su u 2019.- godini koja je prethodila pandemiji, od tri miliona noćenja, to uglavnom bili strani turisti: i to iz zemalja regije te Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Njemačke.

Turisti iz zemalja Zaljeva nisu među najzastupljenijim u HNK, ističe Semir Temim, zamjenik ravnatelja Turističke zajednice HNK. Proteklih godina to su uglavnom bili ljudi iz Europe, Kine i Japana. U Sarajevskom kantonu potpuno drugačija slika udjela dolazaka turista.

I dok turistički radnici u zemlji čekaju odluku koja bi omogućila dolazak stranih turista, domaće stanovništvo čeka na odluku o kovid pasošima koji bi im omogućili putovanja na neku od evropskih destinacija. O Bh kovid pasošu biće riječi na sastanku ministra civilnih poslova i entitetskih ministara zdravlja.