Na putevima u BiH saobraćanje uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju vozila

stanje na putevima

U toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic
 

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju vozila. Tokom dana, a posebno u poslijepodnevnim i večernjim satima očekuje se pojačana frekvencija vozila.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od cca 100m), zbog čega je saobraćaj regulisan semaforima-naizmjeničnim propuštanjem vozila. Također na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jelah-Doboj, Dobro Polje-Miljevina, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj u ponedjeljak 15.04. od 19 sati do 06 sati u utorak 16.04. zatvara se dionica Sarajevo sjever-Butila. Od 19 sati u utorak 16.04 do 06 sati u srijedu 17.04. zatvara se dionica Sarajevo zapad-Sarajevo sjever i ulaz na autocestu od ulice Safeta Zajke-Briješće-Butila-Sarajevo sjever.

Duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Velika Kladuša i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Jelah-Doboj, zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice od 07 do 17 sati svakog dana osim nedjelje saobraća se usporeno, jednom trakom.

M-5

Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Travnik-Donji Vakuf (na prevoju Komar) izvode se radovi na sanaciji mosta, postavljeni semafori-naizmjenično propuštanje vozila.

Sarajevo, sanacioni radovi na tranzitu (na dijelu od Bistrika prema Vracama), svakim radnim danom u terminu od 08 do 17 sati saobraća se jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-15

Ključ-Sanski Most, na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka), zbog radova na sanaciji mosta saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-17

Tarčin-Konjic, zbog radova na sanaciji klizišta saobraćaj je regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila. Također na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Jablanica-Potoci, zbog sanacionih radova saobraća senaizmjenično, jednom trakom.

M-17.3

Ulaz u Neum (Stolac-Neum), zbog neophodnih radova saobraćaj je obustavljen i preusmjeren kroz ulicu Dubrovačka.

M-18

Čevljanovići-Nišići, zbog radova na rekonstrukciji kosina i izgradnji trake za spora vozila saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

Rača-Bijeljina, u reonu Balatuna izvode se sanacioni radovi, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Dobro Polje-Miljevina, zbog radova na rušenju tunelske cijevi saobraća se usporeno, jednom trakom.

REGIONALNI PUTEVI:

R-442 Hadžići-Gornja Grkarica-Krupac, zbog neophodnih radova svakog dana osim nedjelje od 07:30 do 17 sati na mjestima radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-443 Kreševo-Kiseljak, zbog radova na dionici Tomića krivina-Alagići od 07 do 17:30 sati saobraća se jednom trakom, dok je preko mosta na rijeci Ljuskavi u naselju Alagići saobraćaj obustavljen i preusmjeren na izgrađenu obilaznicu.

R-456b Priboj-Teočak, zbog sanacionih radova od 07 do 17:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-467 Podkamensko-Olovo (Boganovići) zbog izvođenja radova na mostu obustavlja se saobraćaj i preusmjerava na privremeni most preko Krivaje u neposrednoj blizini (za vozila do 15 tona), a za vozila preko 15 tona pravcem Ribnica-Banovići-Živinice-Kladanj-Olovo.

R-467 Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

R-470 Par Selo-Dubrave Donje, zbog radova na izgradnji trotoara uz regionalnu cestu vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

KANTON SARAJEVO:

- Zbog održavanja manifestacije „SVI NA BAJK“ danas (14.04.) od 10:00 do 11:30 dolazit će do obustava saobraćaja na dijelu saobraćajnica: Vilsonovo šetalište (START)-Vrbanja-Hiseta-Obala Kulina bana-Mula Mustafe Bašeskije-Maršala Tita-Zmaja od Bosne-Topal Osman paše-Vilsono šetalište (CILJ).

-Zbog fudbalske utakmice od 16 do 24 sata obustavlja se saobraćaj u ulici Zvornička (od raskrsnice sa ulicama Put Mladih Muslimana-Azize Šaćirbegović do raskrsnice sa ulicom Hamdije Čemerlića) i Topal Osman paše (od raskrsnice sa ulicom Kemala Kapetanovića do raskrsnice sa ulicom Zvornička).

-U toku su radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-17, raskrsnica ulica Lužansko polje-IV Viteške brigade (na Ilidži). Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na ulicu Blažujski drum.

- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Poljine, Hamida Beširevića, Anđelka Lažetića (Hadžići), Dobojska, Gornji Velešići, Niže Banje, Dženetića Čikma, Nahorevska, Igmanska cesta, Braće Mulić, Bulevar Mimar Sinana, 8.mart, Goraždanska, Sprečanska, Osik-Put Famosa, Mali Kiseljak, Aleja Bosne Srebrene, Izeta Čomare, Butmirska cesta, Plavi put, Branilaca Šipa, Majdanska, Alajbegovića i Isevića sokak, Stolačka, Kotromanića, Crni Vrh, Zapadni prilaz gradu („Brza cesta“), Ljubljanska i Stara cesta-Mitra Šućura.

-Zbog izvođenja sanacionih radova u ulici Fetaha Bećirbegovića saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

DONJI VAKUF

U toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega je obustavljen saobraćaj preko mosta Alije Izetbegovića, pa se vozila preusmjeravaju preko nove obilaznice (kružni tok, te dalje kroz centar i obrnuto iz pravca Jajca prema Bugojnu), saopćeno je iz IC BIHAMK-a.