Šarović: Na raspolaganju nam je još 200 miliona eura

Nakon što je završen investicijski bh. panel na konferenciji EBRD-a u Sarajevu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u izjavi za medije kazao je da se u narednih par dana treba završiti posao oko potpisivanja ugovora u vrijednosti 210 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc.

"Na raspolaganju nam je još 200 miliona eura za naše projekte i to smo čuli danas na panelu od predstavnika EBRD-a. Tih 200 miliona je u pripremi i radi se o sredstvima za koje mi trebamo ponuditi projekte. Značajan dio sredstava bit će ponuđen i za razvoj malih i srednjih preduzeća", pojasnio je Šarović.

Dodao je da tačnije od preostalih 200 miliona eura, pola ide za podršku malih i srednjih preduzeća.

Ekonomista Anto Domazet kazao je da BiH nije još privatizirala sve što se može prodati, kao što je to uradila Crna Gora.

"Privlačenje stranih investitora zahtijeva politike koje će se na to fokusirati. 
Nužno je povećati broj stranih investitora i politika mora na tome još više raditi. 
Najbolji prezentator Bosne i Hercegovine je EBRD i predsjednik Suma Chakrabarti koji je posijao optimizam. 
Do sad smo iskoristili 2,3 milijarde eura sredstava EBRD-a", pojasnio je Domazet.

Ahmet Egrlić ispred Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je da su naše kompanije pokazale da se ovdje može investirati.

"Danas smo poslali snažnu poruku da niti jedan ozbiljni investitor nije ovdje izgubio svoj kapital. Imamo veliki potencijal u oblasti zelenih investicija, a naročito u sektor malih i srednjih preduzeća. Nama treba veća podrška za poslovnu zajednicu", istakao je Egrlić.

Direktor Agencije za unaprijeđenje stranih investicija Gordan Milinić ovom prilikom kazao je da je 400 milionan eura dobra cifra, piše Radio Sarajevo.

"Ovaj događaj je vrlo značajan, a FIPA je vrlo dobro iskoristila ovu priliku. Očekujemo nastavak porasta stranih investicija. Svi ovakvi događaji imaju veliki doprinos promociji BiH. Imamo ipak više problema koji opterećuju investitore i radimo specijalni izvještaj. Sporost administracije je definitivno jedan od značajnih problema. Dali smo preko 50 preporuka Vijeću ministara BiH šta bi to trebalo mijenjati da bi se unaprijedile strane investicije", kazao je Milinić.