Na Sarajevo Business Forum dolazi velika biznis delegacija iz Indije

Home

Na Sarajevo Business Forum dolazi velika biznis delegacija iz Indije


U Bosni i Hercegovini boravi velika indijska poslovna delegacija iz Bumbaija, najvećeg finansijskog centra u Indiji, koja je u našu zemlju stigla na poziv ambasadora BiH u Indiji Sabita Subašića.

Riječ je o poslovnim ljudima visokog ranga, vlasnicima fabrika, koji svoje proizvodne pogone imaju u mnogim zemljama svijeta.

Ovo je, na neki način, prethodnica velike indijske privredne delegacije koja će učestvovati na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu (SBF), koji će 22. i 23. maja biti održan u glavnom gradu BiH.

U delegaciji iz Indije nalaze se čelni ljudi državnih fondova i privatnih kompanija zainteresiranih za saradnju u oblasti građevinarstva, proizvodnje hrane, energije, turizma, IT tehnologija, farmaceutske industrije i obrazovanja.

"Ovo je prva veća poslovna delagacija koja je ikada posjetila BiH i siguran sam da imaju ozbiljne poslovne ambicije u BiH i regionu " ,najavio je danas ambasador Subašić nakon sastanka indijskih privrednika sa organizatorima SBF-a, dodajući da se radi o velikim kompanijama koje su pokazale interes da uvoze određene proizvode iz BiH.

Također, istakao je, postoji značajan interes za razvoj turističke ponude za Indijce, kojima je BiH i ovaj region interesantna destinacija za godišnji odmor.

Indijsku delagaciju iz savezne drževe Maharastra i grada Mumbaija, predvođenu počasnim konzulom BiH za Maharastru i Gou i predsjednikom Indo-bosanskog biznis foruma Sudhirom Navalkha uhas Mantrijem, čini 18 privrednika iz ove regije, koji su u BiH stigli kako bi istražili mogućnosti poslovne saradnje s BiH.

"Privrednike iz Indije upoznali smo o našim prednostima kao regiona jugoistočne Evrope. Prezentirali smo im prirodne resurse i razvojne mogućnosti u oblasti nekretnina, energije, poljoprivrede, prehrambene indistrije i turizma" , izjavila je rukovodilac BBI VIP biznis kluba Azra Čolić.

Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2017. je Predsjedništvo BiH, uz podršku Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija, saopćeno je iz BBI banke.

 

(Izvor:fokus.ba)

Objavio: Wed, 12/04/2017 - 12:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top