fbpx Na Sarajevo Business Forum dolazi velika biznis delegacija iz Indije

Na Sarajevo Business Forum dolazi velika biznis delegacija iz Indije

Home

Na Sarajevo Business Forum dolazi velika biznis delegacija iz Indije


U Bosni i Hercegovini boravi velika indijska poslovna delegacija iz Bumbaija, najvećeg finansijskog centra u Indiji, koja je u našu zemlju stigla na poziv ambasadora BiH u Indiji Sabita Subašića.

Riječ je o poslovnim ljudima visokog ranga, vlasnicima fabrika, koji svoje proizvodne pogone imaju u mnogim zemljama svijeta.

Ovo je, na neki način, prethodnica velike indijske privredne delegacije koja će učestvovati na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu (SBF), koji će 22. i 23. maja biti održan u glavnom gradu BiH.

U delegaciji iz Indije nalaze se čelni ljudi državnih fondova i privatnih kompanija zainteresiranih za saradnju u oblasti građevinarstva, proizvodnje hrane, energije, turizma, IT tehnologija, farmaceutske industrije i obrazovanja.

"Ovo je prva veća poslovna delagacija koja je ikada posjetila BiH i siguran sam da imaju ozbiljne poslovne ambicije u BiH i regionu " ,najavio je danas ambasador Subašić nakon sastanka indijskih privrednika sa organizatorima SBF-a, dodajući da se radi o velikim kompanijama koje su pokazale interes da uvoze određene proizvode iz BiH.

Također, istakao je, postoji značajan interes za razvoj turističke ponude za Indijce, kojima je BiH i ovaj region interesantna destinacija za godišnji odmor.

Indijsku delagaciju iz savezne drževe Maharastra i grada Mumbaija, predvođenu počasnim konzulom BiH za Maharastru i Gou i predsjednikom Indo-bosanskog biznis foruma Sudhirom Navalkha uhas Mantrijem, čini 18 privrednika iz ove regije, koji su u BiH stigli kako bi istražili mogućnosti poslovne saradnje s BiH.

"Privrednike iz Indije upoznali smo o našim prednostima kao regiona jugoistočne Evrope. Prezentirali smo im prirodne resurse i razvojne mogućnosti u oblasti nekretnina, energije, poljoprivrede, prehrambene indistrije i turizma" , izjavila je rukovodilac BBI VIP biznis kluba Azra Čolić.

Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2017. je Predsjedništvo BiH, uz podršku Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija, saopćeno je iz BBI banke.

 

(Izvor:fokus.ba)

Objavio: Wed, 12/04/2017 - 12:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top