Na zapadu ništa novo: Negostoljubivo susjedstvo za prolazak migranata

.
Svakodnevno nasilje nad migrantima koji pokušavaju da prijeđu teritoriju susjedne Hrvatske, nažalost nije ovo ništa novo. U više navrata dokumentovani su i javnosti predočeni dokazi, snimci i svjedočenja migranata od strane domaćih i stranih medija, gdje se jasno vidi kako pripadnici hrvatske Granične policije postupaju sa svima koje pronađu na granici. I ne samo u graničnom pojasu. Vrlo često bivaju vraćeni i udaljenih hrvatskih područja pa čak iz Slovenije...

BIHAĆ, 7. januara - Dok danima traje drama što sa migrantima koji su, nakon povlačenja predstavnika IOM-a iz kampa Lipa, i dalje na ovoj lokaciji, a čije uređenje, još nije počelo, oni najuporniji i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku.

Naša tv ekipa snimila je migrante i to cijele porodice koje su sinoć pronašli pripadnici GP Hrvatske te, kako kažu, na najgrubiji način opetovano vratili na teritoriju BiH. O neugodnostima i fizičkom maltretiranju koji su doživjeli na hrvatskoj strani granice nisu htjeli govoriti pred našom kamerom.

Ipak, kao što se vidi na priloženim snimcima, riječ je o više porodica sa malom djecom koji su se u ove hladne dane uputili kroz krajnje nepristupačne terene u nadi da će uspjeti doći do svojih krajnjih odredišta. Potrebnu liječničku i drugu pomoć odmah po njihovom povratku su im pružili predstavnici UNHCR-a, DRC-a, kao i volonteri Crvenog križa.