Načekat ćemo se

va
Naša država, odnosno oni koji bi je trebali voditi, nisu građanima osigurali doze koje spašavaju život

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer se vakcinisala, i to vakcinom proizvođača “AstraZeneca”. Ova država je do sada iskoristila 19.240.000 doza vakcine, podaci su objavljeni na stranici "ourworldindata.org".

Sjedinjene Američke Države predvode sa skoro 200 miliona upotrijebljenih doza. U Izraelu je dato najviše doza vakcina na 100 ljudi u odnosu na ukupnu populaciju.

Velika Britanija, zbog fantastičnog posla s vakcinacijom, ukinula je “lockdown”, iako su još na snazi neke stroge mjere.

Ovo su samo neki od primjera u svijetu. A, ako ćemo o našim susjedima, treba napominjati da je Srbija, osim što je vakcinisala ogroman broj svojih, pa i građana susjednih zemalja, prije nekoliko dana otvorila fabriku za proizvodnju “Sputnjik V” vakcina.

A Bosna i Hercegovina? Gdje smo mi na ovoj listi? Naravno, nigdje nas.

Vakcine su jedini spas od pošasti kakva je pandemija koronavirusa. To je kristalno jasno. A naša država, odnosno oni koji bi je trebali voditi, nisu prstom mrdnuli da osiguraju masovniju vakcinaciju građana. Sve što smo već upotrijebili je sadaka, odnosno donacije prijateljskih nam država, uz mizeran broj od onoga što smo rezervirali putem COVAX-a.

Čekajući Godoa, najbolji je opis za ovo naše stanje. Ali u ovom slučaju BiH je na mjestu glavnih protagonista istoimene drame Vladimira i Estragona koji čekaju Godoa, u ovoj situaciji - vakcine. A čekaju u nadi da će on donijeti svjetlo u život. U našem slučaju, da će doslovno spasiti živote. Pa, do kada ćemo čekati?

Načekat ćemo se, prema svemu sudeći, jer bh. vlast jednostavno ne radi ono što je njena osnovna funkcija - ne brine o svojim građanima. Ima li većeg patriotizma od nabavke vakcina i spašavanja života onih koji su funkcionerima, između ostalog, dali i prijeko potreban glas? Nema. Sve ostale priče su ublehe.