Načelnik Pokrajinske inspekcije o potrazi za crnim panterom: To je debela domaća mačka

f
Bez obzira na to ostajemo u pripravnosti i čekamo dodatne informacije, poručio je Nemanja Ivanović

Potraga za crnim panterom u Srbiji još uvijek traje, a Opštinski Štab za vanredne situacije Vrbasa održao je sjednicu poslije informacija da je životinja viđena na teritoriji te opštine. Međutim, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović i dalje smatra da je malo vjerovatno da se na snimcima koji se šire društvenim mrežama nalazi u Vrbasu.

Kako je rekao za Telegraf.rs, životinja se sve vrijeme pojavljivala u zabačenijim dijelovima poput atara, obalskih područja i daleko od ljudi, te smatra da je malo vjerovatno da je tek tako ušetala u naseljeno mjesto.

 

Pojačano prisutstvo na terenu

- Po mom mišljenju nijedna priča o panteru nije tačna. Bez obzira na to ostajemo u pripravnosti i čekamo dodatne informacije. Za sada ne postoji nijedan relevantan dokaz koji bi promijenio moje mišljenje - objasnio je Ivanović.

Potraga za crnim panterom počela je još 12. novembra u okolini Banje Junaković gdje je navodno životinja prvi put snimljena. Nakon dojave iz Feketića ekipe koje tragaju za divljom mačkom premjestile su se u to mjesto, a posljednji je pretražen i Vrbas. Korišteni su dronovi sa termovizijskim kamerama, kao i ručni termovizijskin uređaji, ali Ivanović potvrđuje da nije pronađen ni najmanji trag koji dokazuje postojanje divlje zvjeri.

- Sve smo pretražili i pretpostavka je da je to domaća mačka koja je malo ugojena. Niti postoje tragovi, niti ima igdje išta. I dalje smo u pripravnosti, ljudi iz ribočuvarskih udruženja i ribočuvari su pojačali prisustvo na terenu - dodao je on.

Mole građane da ne šite paniku

Navode pojedinih medija da su psi rastrgani u okolini Vrbasa, kao i da je panter ulazio ljudima u dvorišta načelnik komentariše kao najvjerovatnije neistinite i pita se zašto niko nije prijavio policiji ili inspekciji da mu je kućni ljubimac nestao ili ubijen.

- Molimo građane da ne šire paniku i apelujemo da se ne šire informacije da je rastrgan pas, jer ni Policijskoj upravi Vrbas, niti Zoohigijenskoj službi i veterinarima niko nije prijavio ništa slično. To su po nama gluposti, jer ako nekome nešto fali naravno da će prvo obavijestiti nadležne službe. Sa druge strane postoji i obdukcija koja bi vrlo lako dokazala od čega je pas preminuo, te bismo određene opcije automatski isključili - zaključuje Ivanović.

Podsjetimo, životinju traže policajci iz Apatina, lovočuvari "Vojvodinašuma" i radnici "Voda Vojvodine" sa dronovima. Plan je, kada se panter locira, da se uspava i da se imobilizuje u Zoološkom vrtu na Paliću.

Izvor: