NAČELNIK SREBRENICE GRUJIČIĆ PRED 11. JULI: "Nije bio genocid i to je moj stav dok sam živ"

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić ni ove godine neće biti u Potočarima na obilježavanju godišnjice srebreničkog genocida. Još jednom je ponovio da u Srebrenici nije bio genocid i da će njegov takav stav biti "sve dok bude živ".

Grujičić je rekao da nije poželjan na komemoraciji u Potočarima zbog svog stava prema događajima 11. jula 1995. i da ne želi prisustvom tamo "ugrožavati svoj život niti izazivati revolt".

- Ja imam svoj stav i ne mogu ga promijeniti i imam razloge za to. Poštujem stavove organizacija i majki Srebrenice i Žepe, koje ne žele doći na Komemorativnu sjednicu Skupštine Opštine. One imaju svoj stav, mi imamo svoj. Oni se bore na svoj način, a mi se borimo na svoj način da dokažemo istinu o Srebrenici, i to će da traje - rekao je Grujičić novinarima danas u Srebrenici.

Naglasio je da ne priznaje haške presude za genocid "zato što nisu pravične, jer je srpski narod osuđen na više od hiljadu godina zatvora, a niko od predstavnika Bošnjaka nije preuzeto odgovornost za ono što se desilo tada u ratnim dejstvima i nije osuđen". Nakon toga više nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima i dodatna pitanja.