Na 11. sjednici Vlade USK-a utvrđen način raspodjele sredstava iz ekoloških naknada

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog, članovi Vlade Kantona usvojili su prijedloge odluka Ministarstva za građenje, prostorne uređenje i zaštitu okoliša, a koje se odnose na raspodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada.

Sredstva su dodijeljena za projekte gradova i općina i putem javnog poziva za neprofitne organizacije, javna preduzeća i javne ustanove te preduzeća.

- "Odluke obuhvataju projekte za druge nivoe vlasti u ukupnom iznosu 40.287 KM, grantovi neprofitnim organizacijama u ukupnom iznosu od 5.064,50 KM i subvencije javnim preduzećima u ukupnom iznosu od u 297.924 KM, te 287.172 KM za projekte općina i gradova", kazao je ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Adnan Alagić.

Iz sredstava prikupljenih od ekoloških naknada finansiraju se projekti iz oblasti zaštite okoliša koji se odnose na: poboljšanje energetske efikasnosti; proširenje područja organiziranog skupljanja otpada; zbrinjavanje svih vrsta otpada; jačanje tehničkih kapaciteta komunalnih preduzeća; izradu urbanističko - tehničke dokumentacije za projekte vezane za zaštitu okoliša, selektivno skupljanje otpada i drugi projekti koji se odnose na očuvanje, zaštitu, obnovu i poboljšanje svih komponenti okoliša (zrak, voda i tlo).