Nacionalni park Una korak bliže upisu u UNESCO-v Registar svjetske prirodne baštine

Na sjednici Državne komisije za odnose sa UNESCO-m održanoj 18. marta 2019. u Sarajevu jednoglasno je prihvaćen konačni obrazac na temelju kojeg će Milančev vodopad s kompleksom slapova i sedrenih barijera, a koji se nalazi u mjestu Martin Brod u Nacionalnom parku Una, biti upisan na listu za upis u Registar svjetske prirodne baštine pri UNESCO-u, priopćio je NP Una na svojoj Facebook stranici.

U narednoj fazi i nakon usaglašavanja s nadležnim institucijama Republike Hrvatske bit će pripremljena dokumentacija u cilju uvrštavanja i vodopada Štrbački buk na tentativnu listu s istim ciljem vezanim za upis i ovoga prirodnog bisera u Registar svjetske prirodne baštine, piše Lika Club.

Procedura za upis NP Una u UNESCO-v registar započela je u srpnju 2017. kada je državna Komisija za odnose sa UNESCO-om jednoglasno je prihvatila inicijativu JP Nacionalni park Una za nastavak procedure u vezi s upisom vodopada Štrbački buk i kompleksa slapova i vodopada u Martinbrodu u registar svjetske prirodne baštine. U međuvremenu formirana je nadležna komisija koja je u suradnji s ministarstvima okoliša i turizma, državnim Ministarstvom civilnih poslova i Nacionalnim parkom Una s UNESCO-om radila na tome da vodopadi budu upisani u registar dobara.

Vodopadi u Martinbrodu i Štrbački buk već su landmark prirodnih ljepota BiH, iako je prašuma Perućica trenutačno jedino prirodno područje pod zaštitom UNESCO-a. Ipak, biti rame uz rame sa Perućicom, ali i Mostom Mehmed-paše Sokolovića na Drini i Starim mostom u Mostaru na listi UNESCO-a nešto je čemu su građani obližnjeg Bihaća oduvijek težili.

Priča o nastojanjima da se NP Una upiše u registar svjetske baštine započela je prije osam godina, kada je direktor Amarildo Mulić započeo s organizacijom poduzeća sa samo jednim printerom i šest registratora dokumentacije, objavilo je svojevremeno sarajevsko Oslobođenje.

Udruga Unski smaragdi stoga je proglasila direktora Mulića i njegov tim “vizionarima razvoja” Nacionalnog parka Una. Ova udruga je još 1991., pod nazivom Valorizacija prirodnih i društvenih vrijednosti sliva rijeke Une, Uni projektu dala znanstvenu dimenziju i potaknula sve što je uslijedilo da se NP Una upiše u registar svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Naravno, cijelos tvari pridonijeli su i turisti, kojih je iz godine u godinu sve više.