Najava obustave rada od strane bh prevoznika zbog cijene goriva

Prevoznici

Nedavno smo imali najavu bojkota benzinskih pumpi koji nije naišao na reakciju građana, ali ovaj put najavu obustave rada vrše prevoznici koji, ukoliko bi se rad stvarno obustavio, mogli značajno da utiču na cijene goriva u BiH.

Prevoznici obustavu rada najavljuju za period od 04. do 14. jula tekuće godine što bi moglo da ugrozi protok roba i nedostatak opskrbe marketa kao i materijala za proizvodnju.

Prevoznici se nadaju da će takav čin natjerati nadležne institucije da s njima razgovaraju, što je naveo i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske. On je ovim putem pozvao i građane da bojkotuju točenje goriva jer se ovo tiče i njih u prvom redu.

Dalje kaže da je ova inicijativa naišla na veliki odziv kod prevoznika širom BiH, jer im je to jedina opcija da izvrše bilo kakav uticaj na one koji donose odluke.

Grbić se dalje poziva na neusvajanje Odluke da se ukinu akcize na gorivo kako bi se bar malo smanjile cijene istog i time pokazala dobra volja političara da se radi na navedenoj problematici.

Nikola Grbić dalje navodi: 'Poslovanje prevoznika je na najnižim granama od postojanja ove branše i mi smo na izdisaju. Nažalost institucije na nivou BiH i RS nisu željele, niti žele da razgovaraju sa nama i da se uradi nešto po pitanju nas, kao što su uradile i zemlje u našem regionu. Primjera radi Slovenija na 1.000 litara potrošenog goriva vraća 70 eura. Isto tako i povrat akciza. I mi isto to tražimo. Eto dokle smo došli kada jutros čitam da je u BiH buknulo i crno tržište nafte a da kontrolne institucije to ni ne znaju, niti išta preduzimaju. Da li je to normalno, da li nešto tako treba da se dešava ili institucije trebaju raditi posao za koji su plaćeni i riješe situaciju u kojoj smo se našli i mi prevoznici i svi građani ove zemlje. 5.500 profesionalnih vozača je u tri godine otišlo iz BiH, 1.300 prevozničkih firmi je otišlo odavde i registrovalo se u drugim državama jer se BiH prema nama odnosila na jedan ignorantski način. I niko ne može da se udostoji da nas pozove , da sjednemo i razgovaramo. Ne tražimo mi da nam neko da gorivo po cijeni od 1 KM, tražimo uslove koje daju zemlje u okruženju kako bi mogli normalno poslovati'.

Ukoliko se ništa ne desi po ovom pitanju, Grbić kaže da će pozvati sve prevoznike i vozače koji imaju mogućnosti da napuste BiH i odu u inostranstvo.

Nadamo se da će njihova najava obustave rada imati pozitivnog efekta i da će naći podršku ne samo kod drugih prevoznika već i kod samih građana.