Najavljena kontrola cijena i na području USK

.
S ciljem zaštite interesa potrošača, a u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate, tržišno-turističko ugostiteljski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u narednom periodu provodit će pojačene inspekcijske kontrole kretanja cijena na tržištu.

Predmet inspekcijskog nadzora, shodno odlukama, bit će proizvodi: pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8% m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

 

Subjekti nadzora bit će privredna i druga pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i malo na području Unsko-sankog kantona. Inspekcijske kontrole provoditi će se na području svih osam općina/gradova Unsko-sankog kantona u radne ali i dane vikenda, a posebna pažnja bit će stavljena na fizička lica koja se bave preprodajom osnovnih životnih namirnica, posebno brašna, odnosno na lica koja proizvode kupuju u maloprodajnim trgovinama a potom vrše prodaju istih na pijacama po većim cijenama.

 

Nadležna inspekcija će od lica, za koja se utvrdi da obavljaju trgovinu na ovaj način, odnosno da se bave preprodajom, oduzimati zatečenu robu.

 

Ovom prilikom pozivamo sve subjekte nadzora na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, s obzirom da će nadležna inspekcija za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost djelovati represivno. Građane Unsko-sankog kantona pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena koje uoče, prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

 

Podsjećamo, Zakon o kontroli cijena za nepridržavanje donesenih mjera predviđa novčane kazne i to za pravna lica u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250,00 do 2.500,00 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizička lica.