Najbogatiji čovjek na svijetu u samo jednom danu izgubio više od 11 milijardi dolara

N
Vlasnik i osnivač brenda LVMH i po procjeni najbogatija osoba na svijetu Bernard Arnault u samo jednom danu izgubio je 11,2 milijarde dolara nakon pada dionica LVMH-a.

Iza imena ove kompanije stoje brendovi kao što su Louis Vuitton, Moet&Chandon i Christian Dior, a prema procjeni dionice ovih brendova pale su za pet posto, a pad se opisuje kao reakcija tržišta na nesigurnu potražnju za luksuznom robom prvenstveno u Sjedinjenim Američkim Državama.

"I pored pada, francuski milijarder i dalje ima bogatstvo čija se neto vrijednost procjenjuje na 191,6 milijardi dolara. Tako se jaz između bogatstva Arnaulta i Elona Muska, kao druge najbogatije osobe na svijetu, smanjio na 11,4 milijarde dolara", pišu mediji.

Inače, Arnaultova grupacija LVMH krajem aprila dostigla je tržišnu vrijednost od 500 milijardi dolara čime je postala prva evropska kompanija sa ovom vrijednošću.

Kako je tada naveo Financial Times, grupacija je imala korist od jačanja eura kao i od poboljšanja ekonomskih izgleda u Kini koja predstavlja najveće rastuće tržište u sektoru luksuzne robe.

"Kompanija je zabilježila povećanje prihoda od 17 posto u prvom kvartalu zahvaljujući kineskom tržištu. LVMH maksimalno koristi održivi rast potražnje u Evropi i Americi, dok ubire koristi od brzog i snažnog oporavka kineske ekonomije", piše Financial Times.