Najgori period: Australijski grad sa pivama ali bez vode

Rano ujutro u hotelu Royal u gradu Murrurundi živa skače do 42 stepena Celzijusovih.

Nakon napornog sunčanog dana na ovom omiljenom njima mjestu se okupljaju mještani,  čiji grad nema vodu, prenosi Hayat.ba.

Većim dio New South Walesa je skoro izgorio, a grad Murrurundi predstavlja još jednu krizu do koje je se došlo u noćnom moru Australije.

Suša je zahvatila hiljade hektara zemlje na jugoistoku Australije, najmnogoljudnijem dijelu zemlje, i na kojem se nalazi lavovski dio njene poljoprivrede.

Zemlja izgleda neplodno koliko oko može vidjeti. Polja su kao mrlje smeđe boje, drveće mrtvo iz korijena…

Čak i bez plamena koji se nalazi u njihovim domovima, stanovnici su ugroženi jer Murrurundi je jedan od brojnih gradova u kojima sve više nedostaje vode.

Vode nema, ali piva ima.

– Ako pijete pivo, dobro ste – rekao je lokalni Warren Bramley na pitanje kako je živjeti sa sušom.

Nije normalno

Burne vatre su česte u cijeloj Australiji, ali uslovi su posljednjih godina sve opasniji. Ovo je ljeto bilo posebno loše, a za to su krive rastuće globalne temperature.

– Klimatske promjene povećavaju učestalost i jačinu velikih požara u Australiji i širom svijeta – navodi Državni biro za meteorologiju.

Sezona požara je sve duža, temperature rastu i padavine se smanjuju. Grm se suši od januara 2017., što pokazuje da je ovo najgora suša.

New South Wales je u posljednje tri godine dobio manje od 125 mm kiše svake godine. To se nikada ranije nije dogodilo, niti razmjere požara koji su ovog ljeta zapalili zapušteno grmlje.

Murrurundi, oko tri sata vožnje sjeverozapadno od Sydneya, bio je u centru ovoga.

Grad nije vidio značajnu kišu već tri godine, a rijeka koja se probija kroz njega je presušila. Umjesto toga vodu dovoze kamioni koji svakodnevno kreću do 10 do 20 puta.

Grad bi za tri dana bio potpuno suh da su kamioni zaustavili vožnju. Vozači su postali lokalni heroji.

Rebecca Willard, vlasnica hotela Royal, rekla je za CNNda mora zajedno tuširati svoje dvoje male djece kako bi uštedjela vodu, prije nego što je pomalo snishodljivo priznala da je ove sedmice radila s tri pranja kako bi održala svoju djecu u čistoj odjeći.

Lokalno vijeće dozvoljava samo dva pranja odjeće po kući, sedmično.