Najmanje 25 osoba ubijeno u sukobu narkomafije i policije u Brazilu

.
Najmanje 25 osoba uključujući i policijskog službenika ubijeno je u pucnjavi u Rio de Janeiru u kojoj su učestvovali pripadnici snaga sigurnosti i članova narkomafije u ovom brazilskom gradu.

Kako prenose lokalni mediji, pucnjava se dogodila tokom policijske operacije u jednoj od favela u Rio de Janeiru. Policija je pokrenula operaciju nakon dojave da su članovi kriminalne organizacije u jednoj od favela regrutovali djecu za rad u bandama koje drže kontrolu nad ovim područjima.

 

Informacije o ubistvu policijskih službenika potvrdila je i policija u Rio de Janeiru.

 

"Akcija policije temeljila se na konkretnim obavještajnim informacija. Međutim, kriminalci su snažno odgovorili na ovu operaciju te nisu bježali već su odlučili ubiti pripadnika policije. Nažalost, ovaj slučaj je pokazao da je neophodno sprovođenje policijskih operacija kako bismo spriječili jačanje ovakvih organizacija u Brazilu", stoji u saopćenju policije.

U sukobu policije i narkomafije povrijeđene su još dvije osobe koje su se u tom trenutku nalazile u vozilu javnog prevoza, ali kako prenose lokalni mediji, oni se za sada nalaze u stabilnom stanju.

Prema navodima medija u Brazilu, učesnici sukoba članovi su više kriminalnih organizacija i terete se za nekoliko djela tačnije za trgovinu drogom, ubistva, kidnapovanja te pljačke.

 

Rio de Janeiro je grad koji je poznat po brojnim prestupnicima i slovi za dijelove Brazila s najvećim procentom nasilja. Brojna područja grada pod kontrolom su kriminalnih organizacija koje su također povezane s bandama koje trguju drogom na području grada, ali i šire.